17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Maske ponovo obavezne na letovima?

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala putnike da nose maske na dugim letovima. Ove za sada preporuke su stupile na snagu najviše zbog brzog širenja najnovije Omikron varijante koronavirusa

U Evropi je na početku nova podvarijanta koronavirusa otkrivena kod malog broja osoba. Međutim, njegova osobina da se izuzetno brzo širi među ljudima uticala je na to da se revidiraju neke prethodno donesene odluke, najviše one koje se tiču putovanja. Da li će maske ponovo biti obavezne na letovima, posebno onim koji traju dugo?

WHO je saopštio nove preporuke za putovanja kako se Omikron varijanta širi. Oni za sada savetuju putnike da nose maske u okruženjima visokog rizika kao što su dugi letovi. Ova preporuka važi za sve putnike koji dolaze s bilo kog mesta gde postoji raširen i ozbiljan prenos koronavirusa.

Koliko je raširena nova podvarijanta Omikron?

XBB.1.5 je najzaraznija podvarijanta Omikrona otkrivena do sada. Najviše slučajeva infekcije je zabeleženo u Kini. Upravo zbog toga, više od 20 zemalja uključujući Kipar, Francusku, Nemačku, Grčku, Italiju, Holandiju, Portugal, Španiju i Švedsku zahtevaju testove na koronavirus od putnika iz Kine. Postojeće vakcine i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, kažu stručnjaci.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Sve preporuke svih relevantnih zdravstvenih institucija su za sada još uvek na „nefarmaceutskom nivou”. To su još uvek mere za smanjenje širenja virusa, kao što su nošenje maski i preventivno testiranje putnika, može se sprovesti nasumično testiranje na putnicima i pojačano čišćenje i dezinfekcija aviona koji opslužuju rizične rute.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -