20.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Ni Amsterdam nije više ono što je bio

Gradske vlasti Amsterdama žele da ograniče broj turističkih noćenja na minimum, jer je masovni turizam u ovom gradu promenio sve ono lepo što turisti treba da predstavljaju. Pored toga, nova pravila se odnose najviše na zabranu konzumiranja kanabisa u četvrti „crvenih fenjera“, a takođe se menja i radno vreme lokala

Masovni turizam je postao veliki problem, pre svega u gradovima ili destinacijama koje nemaju kapacitete da se izbore sa najezdama turista. Jedna od takvih je i Amsterdam, grad koji nije više ono što je nekad bio. On polako zatvara svoja vrata turistima, i to je po svemu sudeći najlogičniji korak.

Gradsko veće Amsterdama je donelo odluku o zabrani pušenja marihuane u čuvenoj četvrti De Valen, poznatijoj pod imenom „Četvrt crvenih fenjera“. Ovaj zakon će stupiti na snagu već sredinom maja.

Pored toga, uvedena su i druga ograničenja koja se tiču najviše noćnog života. Prema novom zakonu, restorani i barovi u Četvrti crvenih fenjera će vikendom raditi maksimalno do dva sata ujutru.

Gradske vlasti su zbog velike posećenosti turista odlučile da ograniče broj turističkih noćenja na 20 miliona godišnje. To bi za početak iznosilo smanjenje za oko 10%, iako je udruženje građana tražilo da se broj noćenja smanji na maksimum 12 milona godišnje.

Ostale mere se odnose na povećanje boravišnih taksi i ograničenja platformama za iznajmljivanje smeštaja, kao što je Airbnb. Ovakve uredbe nisu novost, i sa vremenom će postajati sve oštrije i ozbiljnije. Amsterdam od velikog broja turista ne može da funkcioniše. Kao poslednje rešenje se pominje i izmeštanje čuvene gradske četvrti crvenih fenjara na periferiju.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Sve ove nove mere i ograničenja imaju za cilj da sačuvaju gradsko jezgro i lokalno stanovništvo od turista. To se najviše odnosi na funkcionisanje komunalnih službi, koje nisu u mogućnosti da obavljaju svoju dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -