Ova zaboravljena, nekada glavna namirnica tradicionalne indijske kuhinje, postaje ponovo popularna širom sveta. Toliko popularna da je 2023. godina prozvana „godinom prosa“
Proso je žitarica sitnog okruglog oblika i tvrde opne koja štiti žuto zrno. To je vrlo izdašna, prilagodljiva i plodna žitarica koja je u istoriji spasila mnoge narode od gladi. Danas se zbog takvih karakteristika najviše kultiviše u zemljama u razvoju, kako bi se rešio problem sa nedostatkom hrane. Jedna od takvih država je i Indija, trenutno najmnogoljudnija zemlja sveta. Zašto je proso pametna hrana?
Proso je popularan i zbog svoje hranjivosti i lekovitih svojstava, ali i zbog lakog gajenja i obilnog prinosa koji daje. Uspeva u područijima gde klima ne odgovara drugim vrstama žitarica, a najviše se uzgaja u zemljama sa suvom i toplom klimom.
Nekada glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u nemilost, ali se polako vraća u „modu“ u Indiji i ostatku sveta. Kako bi se održao ovaj trend, Ujedinjene nacije su 2023. godinu proglasile Međunarodnom godinom prosa, navodi BBC.
Proso je osnovna hrana u Indiji i delovima Afrike već nekoliko vekova, a stigla je iz Kine pre najmanje 5.000 godina. Postoji devet vrsta prosa koje se uzgajaju u različitim regijama Indije, razlikuju se po boji, veličini i teksturi.
View this post on Instagram
Ova žitarica je zaboravljena nakon Zelene revolucije 1960-ih, kada je indijska vlada plasirala hibridne, visokoprinosne sorte pšenice i pirinča, kako bi povećala proizvodnju hrane za domaću potrošnju i izvoz. Međutim, proso je u ruralnim zajednicama opstao, i za mnoge je bio i više od hrane. Verovali su da će konzumacija kaše od prosa pomoći u izgradnji imuniteta protiv zimskih prehlada.
Pametna hrana
Prema poslednjim istraživanjima, proso nije samo žitarica bez glutena, već ima i puno više gvožđa, kalcijuma i ostalih hranljivih i zdravih sastojaka od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogato vlaknima, što je opšti benefit za organizam.
Sve to su iskoristili i uticajni šefovi restorana koji su proso upotrebili kao dodatak kroz fusion recepte. Da bi značaj koji ima proso postao veći, mora biti predstavljen u obliku koji je prihvatljiviji za današnje generacije. Sve više ima restorana koji nude vrhunske specijalite bazirane na prosu, a avaj trend nije zaobišao čak ni fajn dajning kuhinju.
Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.
Upravo zbog toga postoji sve više proizvoda koji sadrže proso, u obliku grickalica i gotovih jela kao što su čips, testenina ili žitarice za doručak. Postoje čak i piva na bazi prosa koja nude mikropivovare i gastronomski pabovi širom Indije.
Opšti zaključak je da ova žitarica nije dobra samo za potrošače, već i za poljoprivrednike i za okolinu. Proso je više od „super hrane“, to je „pametna hrana“ koja ima za cilj pretvaranje tradicionalnog u trend koji je već započeo i postao mejnstrim.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.