20.7 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Od sada surfovanje i kupanje na skijalištima

Iako se približavamo sredini zime, snega i niskih temperatura koje pogoduju zimskim sportovima nema ni u Evropi ni kod nas. Ovo je prouzrokovalo da mnoga skijališta zbog nepovoljnih vremenskih prilika budu čak i zatvorena

Kako se sneg topi, skijaški centri širom Evrope se okreću alternativama, što se može primetiti u sve više “zimskih” destinacija u Evropi. Umesto na skijanje, na skijališta se ide na surfovanje, sunčanje i kupanje u bazenima.

Kad pomislite na zimu u Alpima, prva asocijacija su snežne kolibe i skijaši koji se spuštaju niz bele padine. Međutim, to nije bio slučaj ove godine. Mnoga evropska skijališta su se borila sa nedostatkom snega zbog neuobičajeno visokih temperatura i obilnih kiša. Kao rezultat toga, pola skijališta je bilo zatvoreno. S obzirom na to da će zime nastaviti da budu sve toplije, mnoga skijališta traže alternativnu ponudu za turiste, u slučaju da skijanje ne bude opcija.

Kako se skijališta prilagođavaju toplijoj klimi?

Smešteno u francuskoj regiji Jura, 45 minuta od Lozane, malo skijalište Métabief je pionir u borbi protiv klimatskih promena. U pitanju je prvo francusko skijalište koje je organizovalo istraživanje uticaja klime na destinaciju. Njegova relativno niska nadmorska visina od 1463 metara, verovatno će značiti da nakon 2035. godine, tu neće više moći da se skija.

Métabief je preuzeo stvari u svoje ruke. Odmaralište je već uvelo niz aktivnosti koje ne uključuju skijanje. Ukoliko i bude nešto snega, napravljene su staze za sankanje, a tu su i staze za zimski brdski biciklizam, speleologiju i organizovano jahanje.

Širom Evrope skijališta poput Métabiefa proširuju svoje letne aktivnosti kako bi održala potražnju tokom toplijih zimskih meseci. Brdski biciklizam i planinarenje su uobičajeni, ali neke destinacije razmišljaju “van okvira”, kako bi pružile neobičniju zabavu.

Uzmimo Morzine, na primer, gde možete ići u šetnju s orlovima. Na 1.500 metara nadmorske visine, organizovane su ture sa sokolovima i ostalim velikim evropskim pticama grabljivicama. Tu se može naučiti dosta i o snežnim sovama, planinskim kozama i ovcama ili krenuti na pešačenje koje podiže svest o očuvanju prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALAÏA BAY (@alaia.bay)

U Švajcarskoj, surferi mogu uživati u talsima tokom cele godine u Alaia Bay-u. Samo 45 minuta vožnje od Verbiera, postoji bazen za surfanje otvoren cele godine. Turisti ovde mogu zameniti svoje skije za dasku za surfovanje tokom zimskih meseci. Temperatura vode je između 5 i 10 stepeni Celzijusa, ali sa odgovarajućim odelom i rukavicama nećete osećati hladnoću.

Koncerti i umetnička događanja cvetaju na skijalištima

Dok su Alpi prirodno pogodni za aktivnosti na otvorenom, u Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji se organizuju brojni kulturni događaji. Ove sezone Les Gets u Francuskoj je održan prvi Montreux Comedy Goes Skiing festival, najveći svetski događaj komedije francuskog govornog područja.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Pored toga, brojni zimski muzički festivali su pokazali da mogu biti zaista uspešni, od Rock The Pistes festivala u Portes du Soleilu, do Polaris festivala, za ljubitelje elektronike u Verbieru. U Austriji, Top of the Mountain privlači više od 20.000 posetilca svake godine, a neke od zvezda koje nastupaju su Robi Vilijams, Kejti Peri ili Elton Džon.

Na veliku žalost i skijaša i ljubitelja zimskih sportova i aktivnosti, budućnost nije baš najsnežnija. Dok se vreme neminovno menja, utičući na sve, moramo i mi da se prilagođvamo. Ukoliko se i desi da ostanemo bez snega, moramo naći nove načine kako bi planine ponovo postale popularne i posećene. Ovi zimski centri su pokazali odličnu inicijativu, što vraća nadu i optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -