27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Zašto je proso pametna hrana?

Ova zaboravljena, nekada glavna namirnica tradicionalne indijske kuhinje, postaje ponovo popularna širom sveta. Toliko popularna da je 2023. godina prozvana „godinom prosa“

Proso je žitarica sitnog okruglog oblika i tvrde opne koja štiti žuto zrno. To je vrlo izdašna, prilagodljiva i plodna žitarica koja je u istoriji spasila mnoge narode od gladi. Danas se zbog takvih karakteristika najviše kultiviše u zemljama u razvoju, kako bi se rešio problem sa nedostatkom hrane. Jedna od takvih država je i Indija, trenutno najmnogoljudnija zemlja sveta. Zašto je proso pametna hrana?

Proso je popularan i zbog svoje hranjivosti i lekovitih svojstava, ali i zbog lakog gajenja i obilnog prinosa koji daje. Uspeva u područijima gde klima ne odgovara drugim vrstama žitarica, a najviše se uzgaja u zemljama sa suvom i toplom klimom.

Nekada glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u nemilost, ali se polako vraća u „modu“ u Indiji i ostatku sveta. Kako bi se održao ovaj trend, Ujedinjene nacije su 2023. godinu proglasile Međunarodnom godinom prosa, navodi BBC.

Proso je osnovna hrana u Indiji i delovima Afrike već nekoliko vekova, a stigla je iz Kine pre najmanje 5.000 godina. Postoji devet vrsta prosa koje se uzgajaju u različitim regijama Indije, razlikuju se po boji, veličini i teksturi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by earthly ™️ (@earthly.mart)

Ova žitarica je zaboravljena nakon Zelene revolucije 1960-ih, kada je indijska vlada plasirala hibridne, visokoprinosne sorte pšenice i pirinča, kako bi povećala proizvodnju hrane za domaću potrošnju i izvoz. Međutim, proso je u ruralnim zajednicama opstao, i za mnoge je bio i više od hrane. Verovali su da će konzumacija kaše od prosa pomoći u izgradnji imuniteta protiv zimskih prehlada.

Pametna hrana

Prema poslednjim istraživanjima, proso nije samo žitarica bez glutena, već ima i puno više gvožđa, kalcijuma i ostalih hranljivih i zdravih sastojaka od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogato vlaknima, što je opšti benefit za organizam.

Sve to su iskoristili i uticajni šefovi restorana koji su proso upotrebili kao dodatak kroz fusion recepte. Da bi značaj koji ima proso postao veći, mora biti predstavljen u obliku koji je prihvatljiviji za današnje generacije. Sve više ima restorana koji nude vrhunske specijalite bazirane na prosu, a avaj trend nije zaobišao čak ni fajn dajning kuhinju.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Upravo zbog toga postoji sve više proizvoda koji sadrže proso, u obliku grickalica i gotovih jela kao što su čips, testenina ili žitarice za doručak. Postoje čak i piva na bazi prosa koja nude mikropivovare i gastronomski pabovi širom Indije.

Opšti zaključak je da ova žitarica nije dobra samo za potrošače, već i za poljoprivrednike i za okolinu. Proso je više od „super hrane“, to je „pametna hrana“ koja ima za cilj pretvaranje tradicionalnog u trend koji je već započeo i postao mejnstrim.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -