12.6 C
Belgrade
sreda, februar 28, 2024

Lonely Planet: Albaniji Best in Travel priznanje za 2023. godinu

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodeljulje prestižne nagrade destinacijama širom sveta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča

Izdanje za 2023. godinu je malo u drugačijem formatu nego što je bilo prethodnih godina. Umesto jednostavne liste, destinacije  su podeljene u pet kategorija: Hrana,  Povežite se, Putovanje, Naučite i Opustite se, navodi CNN. Albaniji je ove godine pripalo priznanje Best in Travel u kategoriji Povežite se

Vodič je ove godine hteo da isproba nešto novo, i da pokuša nešto malo drugačije. Svaka destinacija je predstavljena iz perspektive putnika. Bitna je destinacija, ali je takođe bitno i iskustvo koje ona pruža. Upravo zbog toga, Lonely Planet sarađuje sa širokom mrežom saradnika širom sveta i traži od njih da nominuju svoje omiljene destinacije.

Kategorija Hrana

U ovoj kategoriji ima nekoliko destnacija koje su dobile najviše glasova. Tu i nema toliko iznenađenja, na prvom mestu se nalazi Italija. Nakon nje, slede Malezija, Japan, Peru, Južna Afrika i Urugvaj. Sve ove destinacije pružaju putnicima neverovatno gastronomsko iskustvo, bilo da se radi o restoranima, tradicionalnoj ili uličnoj hrani.

Kategorija Povežite se

Kako se svet otvarao nakon dugih ograničenja, mnogi putnici su osetili potrebu za ponovnim povezivanjem s drugima. Sve zemlje iz ove kategorije su idealne za međusobno povezivanje, kako sa putnicima, tako i sa lokalnim stanovništvom. Tu se nalaze  Aljaska, Albanija, Gana, Australija, Gvajana i Sjedinjene Države.

Kategorija Putovanje

Putovanje je potraga za savršenim obrokom ili zadivljujućim gradskim i prirodnim krajolikom. Putovanje je istraživanje i način života, jedna posebna filozofija. Međutim, putovanje je i sve ono što iskusite na putu prema destinaciji, svaki trenutak proveden u iščekivanju. Zemlje koje nude najbolje od putovanja u 2023. godini prema izboru urednika širom sveta su Turska, Bugarska, Nova Škotska, Kanada, Butan, Zambija, Zapadna Australija i Kolumbija.

Kategorija Naučite

Ova kategorija sadrži destinacije na kojim putnici mogu naučiti puno stvari. Svaka od njih nudi posebno iskustvo, i Lonely Planet predlaže da ih posetite radi produbljivanja znanja. To su Velika Britanija, Sjedinjene Države, Nemačka, El Salvador, Škotsk i Francuska. Bilo da želite da naučite da mesite hleb ili da pravite zanatske umetničke predmete, svaka od destinacija oplemenjuje odmor i čini ga zanimljivim.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Kategorija Opustite se

U postpandmijskom periodu smo naučili još nešto vrlo bitno. Stres rada od kuće dok se deca školuju preko Zoom-a znači da u praksi to mnogi putnici žele da uzmu sada što duži odmor. Najvažnije je da se sa decom provede što više vremena, da se doživi iskustvo života negde gde se čovek stvarno oseća opušteno. Idealne destinacije za takvu vrstu odmora su  Grčka, Jamajka, Dominikanska Republika, Indonezija, Malta i Jordan

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -