22.8 C
Belgrade
ponedeljak, jul 22, 2024

Najbolji vinski podrum na svetu?

Ronioci su pre dve decenije iz dubina Baltičkog mora izvukli boce vina sa švedskog broda potopljenog još u vreme Prvog svetskog rata, u gotovo netaknutom stanju. Nakon dužeg ispitivanja, stručnjaci su došli do zaključka da ne postoji bolji ambijent za čuvanje vina od morskih dubina

Švedski jedrenjak „Jonkopig“ je potopljen od strane nemačke podmornice 1916. godine, a sa njim je između ostalog potopljen i dragocen teret, više hiljada flaša šampanjca „Edsik“ („Heidsieck“) iz 1907. godine. Da li je ova olupina postala najbolji vinski podrum na svetu?

Boce su na dnu mora odležale skoro 80 godina, zaštićene konstantnim temperaturama i pritiskom. Nakon ispitivanja, stručnjaci su zaključili da je to vino potpuno drugačije od svih ostalih vina, što je pokrenulo pitanje budućeg čuvanja i odležavanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomo.paris (@tomo.paris)

Zbog odsustva svetlosti, i stalne temperature, vina koja odleže u dubini imaju sofisticiraniji ukus i drugačiju boju. Međutim, postavlja se drugo pitanje. Ovakva vina jesu kvalitetnija, ali zahtevaju daleko veću logističku podršku, što povećava troškove održavanja, a samim tim i cenu vina.

Broj podvodnih vinarija se uvećava i svaka primenjuje različite tehnologije čuvanja vina. Pojedini vinari svoja vina potapaju u zapečaćene amfore, kakav je slučaj u Hrvatskoj. Drugi pak koriste burad ili koriste metalne kaveze napravljene po meri u koje se pakuju boce obavijene algama.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Ostaje da se vidi u kojoj će meri ovakav trend biti prihvaćen, posebno što neke zemlje koje tradicionalno proizvode vina, poput Srbije, nemaju more u kom može da obezbedi čuvanje vina. Jedno je sigurno, vrhunski kvalitet vina je poslednjim decenijama postao prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -