13.3 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Čudesni mostovi, zmajeva grobnica

Čudesni mostovi (Chudnite Mostove) je naziv niza prirodnih lukova koji se nalaze u Rodopima, predivnom krškom predelu prepunom dubokih rečnih kanjona, vrtača i velikih pećina u Bugarskoj

Ovaj kameni fenomen se nalazi u kraškoj dolini reke Erkyupriya u Zapadnim Rodopima na 1.450 metara nadmorske visine. U pitanju je poznat turistički sadržaj u Bugarskoj, i danas ga posećuje veliki broj turista. Čudesni mostovi su proglašeni prirodnim spomenikom 1949. godine.

Kamene formacije u obliku mostova nastale su erozivnim delovanjem nekada velike Erkyupryia reke koja je “izdubila” vodom duboke pećine. U prošlosti su mostovi bili jedinstvena pećina. Vekovima kasnije, u velikim zemljotresima tanki zidovi pećina su se urušili ostavljajući iza sebe jedinstvene prirodne oblike koje vidimo danas.

Prema legendi,  pre mnogo godina na području sela Zabardo je bilo dosta pastira. Na njihovu nesreću, jednog dana se pojavio zmaj koji je počeo da pustoši njihova stada. Nakon nekoliko godina pustošenja, pastiri su na magarca su natovarili suvo granje koje su zapalili i ga poslali na zmaja kako bi ga on pojeo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bulgaria Travel (@bulgariatravelorg)

 Zmaj je progutao magarca zajedno sa vatrom koja je polako ali sigurno gorela. Zmaj je izgubio razum u pokušaju da je ugasi, dsve dok nije pronašao rupu u zemlji. Tu je napravio veliki prolaz kako bi se sakrio, kako bi na miru umro. Nakon njegove smrti, kad su se zmajeve kosti raspale, ostali su veliki lučni mostovi.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Najveći most od svih je oko 15 metara širok i skoro 100 metara dugačak. Sastavljen je od tri kamena luka, najveći je visok 45 metara, a ispod srednjeg luka teče reka. Ovaj most je jedini ispod kog turisti i mogu proći, najviše zbog bezbednosti i rizika od urušavanja.

Postoje organizovane turističke ture obilaska lokaliteta, a najbolje je posetiti ga iz najvećeg grada u okolini, Plovdiva. Za to će vam trebati otprilike sat i po vremena, bilo svojim kolima, bilo autobusom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -