15.5 C
Belgrade
utorak, april 16, 2024

Najmirnije zemlje sveta

Indeks Globalnog mira (GPI) je izveštaj koje je izradio Institut za ekonomiju i mir. Institut rangira 163 države i teritorije, koje zajedno čine 99.7% svetske populacije, prema njihovoj miroljubivosti. Na osnovu Globalnog indeksa mira, Island je ubedljivo najmirnija zemlja na svetu, a Srbija se nalazi na 52. mestu

Prema podacima objavljenim u istraživanju Vision of Humanity, Island je i dalje najmirnija zemlja u 2022. godini u svetu, što je pozicija koju drži od 2008. godine. Za njim slede Novi Zeland, Irska, Danska i Austrija. Interesantno je navesti da se najmirnije zemlje sveta se nalaze u Evropi, među prvih deset je jedino Novi Zelnad van Starog kontinenta.

Najlošije rangirana  zemlja je Avganistan, dok se u tom delu liste nalaze još i Jemen, Sirija, Južni Sudan i Rusija. Ukrajina se zbog aktuelne krize nalazi na 153. mestu od ukupno 163 država sveta.

Od zemalja u regionu, najbolje rangirana je Slovenija koja se nalazi na 7. mestu. Hrvatska je na 15. mestu, dok je Severna Makedonija na 36. mestu. Slede Crna Gora na 48. i Bosna i Hercegovina na 58. mestu.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Indeks ocenjuje zemlje na osnovu nekoliko kategorija, a ključne kategorije su društvena sigurnost, aktuelni domaći i međunarodni sukobu i nivo militarizacije. Kompletnu listu i istraživanje možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -