1.8 C
Belgrade
petak, 8 decembra, 2023

Friuli Venezia Giulia – Venecijanska laguna

Još jedno nekako drugačije putovanje kroz Italiju sa agencijom Turisttrade. Put nas vodi kroz predivnu italijansku regiju Friuli Venezia Giulia, smeštenu između Dolomitskih planina i Jadranskog mora. Obići ćemo Cividale dei Friuli, Udine, Grado, dvorac Miramare, Trst, Veneciju i i čuti istorijske činjenice I legende o gradovima i mestima kroz koje ćemo proći, a kao poslasticu ćemo vam servirati dva ostrva venecijanske lagune:

MURANO

Ostrvo Murano je mesto natopljeno strašću i tradicijom, misterijama, istorijskim intrigama   i sve to ga čini tako jedinstvenim, a muransko staklo tako posebnim.

Murano je došao na glas kao centar proizvodnje stakla, nakon što je Venecija 1291. godine, odlučila da preseli sve radionice za proizvodnju stakla na tada udaljeno mesto  u laguni, jer su u to vreme izbijali česti neželjeni požari u tadašnjoj pretežno drvenoj Veneciji.

Friuli Venezia Giulia – Venecijanska laguna2
Photo: Pixabay/Tolga Gezginiş

Ubrzo je ceh staklara stekao ugled najcenjenijih građana na ostrvu. Od 14.veka, staklari iz Murana mogli su nositi mač, poput plemića, a njihove kćeri mogle su se udavati u najbolje plemićke kuće u Veneciji. S druge pak strane dobili su i neku vrstu kazne, tj. nisu smeli da napuštaju Murano ni pod kakvim uslovima. Na taj način Mletačka republika želela je da sačuva monopol nad ovom zanatskom delatnošću i zaštiti tajnu proizvodnje stakla, koje je u to doba bila izuzetno skupa i cenjena roba.

Friuli Venezia Giulia – Venecijanska laguna
Photo: Turisttrade

I dan danas je Murano “ostrvo duvača stakla” s radionicama koje neguju viševekovne tradicionalne metode njegove proizvodnje, a mi ćemo se potruditi da vam kroz priču i šetnju ostrvom dočaramo zlatnu epohu ovog ostrva venecijanske lagune.

BURANO

Glavna atrakcija Burana su izuzetno šaroliko obojene kuće ostrva. Nespremni  turisti  često ostanu potpuno očarani neverovatnim efektom tolikih boja.  Začeci ove vekovne tradicije do dan danas su ostali nepoznati. Postoje dve teorije kojima se objašnjava ovolika šarenolikost. Pošto su starosedeoci ostrva podeljeni u samo par porodica (veliki broj žitelja sa istim prezimenima), ovakva praksa je mogla imati za cilj da se različiti ogranci porodica istog prezimena dodatno naglase. Prema drugoj, mnogo realističnijoj teoriji, zbog izuzetno guste magle koja se javlja na ostrvu tokom zimskog perioda, ribari ostrva su farbali svoje kuće u jarke i različite boje, kako bi mogli da ih lakše pronađu prilikom povratka kući.

Photo: Pixabay/mgpalmer

Tu, medju bojama, dominira buranski “Krivi toranj”, zvonik jedine crkve na ostrvu, sa svojom pričom , a čuvene radionice i škole za izradu čipke raspredaju  svoje mitove o Buranu.

Sve ćemo vam ih ispričati uz kafu i Buraneli kolačiće kad dodjemo tamo. Više o samom putovanju možete promaći na zvaničnoj internet stranici agencije Turisttrade.

Vidimo se u maju!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -