20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najpristupačnija evropska destinacija za vegane

Krakov je jedan od najstarijih gradova u Poljskoj i prepun je arhitektonskih bisera, po čemu je u stvari i najpoznatiji. Međutim, malo ko zna da je Krakov i poljska prestonica gastronomije, grad u kom se “kuva” hrana za svačiji ukus

Ako tražite jeftinu destinaciju za siti brejk kojoj ne nedostaje atrakcija, Krakov bi bio idealan odgovor. Pored brojnih znamenitosti, kulturno-istorijskih blaga od renesanse do secesije koje poseduje, on je takođe afirmisan i kao najpristupačnija evropska destinacija za vegane.

Krakov je jedan od najstarijih gradova u Istočnoj Evropi, i ima mnogo toga da ponudi putnicima sa ograničenim budžetom. U njemu osim pristupačnog smeštaja, postoje i razne mogućnosti za najukusniju hranu, uključujući i veganske ili vegatarijanske varijante, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Šta treba jesti u Krakovu?

U Krakovu se dobro i povoljno jede od jutra do mraka. Obrok u neformalnom restoranu može koštati samo 7.50 evra po osobi, dok je pivo od jeftinije 3 evra. Turistima se kao doručak preporučuje pecivo sa cimetom ili kolač sa sirom, dok uz kafu obavezno morate uzeti i proseko.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Za ručak treba uzeti pitu kapuśniaczki ili kapusniak čorbu. Oba specijaliteta se prave sa kiselim kupusom i poznata su po tome da “otvaraju” apetit. Ukoliko vam to ne bude dosta, obavezno treba probati zapiekanku, poljsku proletersku picu.

Za večeru, tu je i pierogi, specijalitet poljske kuhinje vrlo sličan italijanskim raviolima i spada u omiljena poljska jela. Postoji u slanoj i slatkoj varijanti, može biti sa mesom ili bez njega, a sve je više venagskih izvedbi u menijima restorana.

Veganski i vegetarijanski restorani doživljavaju pravi procvat u Krakovu, a studija je nedavno rangirala grad kao najpristupačniju destinaciju u Evropi za vegane. Krakov se može pohvaliti čitavim nizom posvećenih veganskih i vegetarijanskih restorana koji se nalaze po celom gradu. U gradu je sve više i štandova sa hranom koji takođe služe palačinke od krompira, falafel ili čorbe.

Čak i ako naiđete na restoran koji služi „običnu“ hranu, on svakako ima bar jednu vegansku opciju na jelovniku, tako da ako ste ljubitelj takve hrane, sigurno nećete ostati gladni.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -