29.8 C
Belgrade
nedelja, jul 14, 2024

Najlepše selo na svetu

Turistički magazin Travel+Leisure je predstavio listu 23 najlepših sela na svetu. Magazin navodi da postoji puno destinacija koje su izuzetne, što zbog lepe prirode, što zbog divne arhitekture. Međutim, malo je onih mesta koja zaista oduzimaju dah, posebno ako se radi o malim draguljima skrivenim od očiju javnosti, što dodatno pojačava njihovu vrednost i lepotu

Urednici magazina Travel+Leisure su napravili listu najlepših malih mesta na svetu. Na listi ima ukupno 23 sela sa svih krajeva sveta, a najlepše na svetu je selo Gorde iz Francuske.

Gorde (Gordes) se nalazi na vrhu stene na 340 metara nadmorske visine. Selo je smešteno visoko na litici iznad doline, i to je destinacija koju turisti tradicionalno posećuju u letnjem periodu godine. Selo je zaista predivno, posebno zbog svog položaja, odakle se pruža pogled na neprekidna polja lavande.

Iako je selo poznato već vekovima, njegova arhitektura i izgled datiraju iz srednjeg veka. Njega definišu uske ulice, diskretni prolazi, dopadljive kamene kućice i srednjovekovni dvorac koji gleda na dolinu. Meštani su se uglavnom bavili poljoprivredom, što rade i danas, a poznati su i po tradicionalnoj proizvodnji keramike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B E N (@ben.lamotte)

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Gorde je dugo bio utočište raznim umetnicima, kao što su Šagal ili Pol Mara. Danas je selo mesto održavanja mnogih kulturnih događanja sa svojim muzejima, festivalom, koncertima i brojnim izložbama. Selo je udaljeno 30 minuta od Avinjona, a od Pariza nekih dva i po sata vožnje vozom.

Među prvih pet najlepših sela na svetu se nalaze i Širakava iz Japana, Hithorn iz Holandije, Stepantsminda iz Gruzije, Oja iz Grčke i Čerapundži iz Indije. Više o samoj listi pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -