23.8 C
Belgrade
nedelja, maj 5, 2024

Holandski grad iz 22. veka

Nedaleko od granice sa Nemačkom se nalazi holandska verzija budućnosti. U njemu žive zdravi i zadovoljni ljudi, sve se reciklira i vodi se briga o prirodi i okolini. Kažu da su tamo meštani pronašli sreću

Na istoku Holandije, samo deset kilometara od nemačke granice, nalazi se Najmegen, moderan i napredan univerzitetski grad. U pitanju je mesto u kom caruje zdravlje i briga o ljudima. Voze se bicikli, automobila gotovo i da nema, i zaista predstavlja holandski grad iz 22. veka.

Stari Rimljani su znali što rade pre više od 2.000 godina u Najmegenu (Nijmegen). Regija ima sve, savršen položaj u veličanstvenom talasastom rečnom krajoliku između reka Rajne, Meze i Val sa bujnom, plodnom zemljom u kojoj raste voće, a grane vinove loze sežu do neba.

Najmegen je jedan od najstarijih holandskih gradova sa gradskim centrom prepunim važnih istorijskih lokacija. Međutim, on ne nudi posetiocima samo bogatu kulturno-istorijsku baštinu.

Pogled ka budućnosti

U Najmegenu živi puno studenata, održavaju se važni događaju i festivali. To je duhom mlad grad sa brojnim modernim restoranima i zanatskim radnjama, a postoji i gradska plaža pored reke. Međutim, njega odlikuje pre svega neverovatna ekološka osvešćenost, meštani su u potpunosti odbacili svaki vid prakse koji bi mogao da ih “drži” u prošlosti.

U njemu je gradski prevoz u potpunosti prilagođen za ekološko gorivo, a meštani svoje automobile retko da i koriste. Ukoliko i krenu negde autom, oni će vožnju podeliti sa komšijama. Stara elektrana je pretvorena u solarni park i vetropark odakle se stanovništvo snabdeva strujom.

Najmegen je 2018. godine dobio titulu zelene prestolnice Evrope, i stanovništvu je održivost u krvi. Grad je u prošlosti bio središte holandske kontrakulture, i danas njegove održive vrednosti žive zahvaljujući velikoj populaciji studenata. Grad je postavio sebi cilj da postane potpuno energetski neutralan do 2045. godine.

Grad je odličan izbor za siti brejk, velik izbor lanaca prodavnica i jedinstvenih specijalizovanih radnji je savršen za putnike koji žele jedinstveno iskustvo. Pored toga, tu su brojni restorani sa vrhunskom hranom, šefovi često nude eksperimentalne menije sa više sledova koristeći biljke, korenje, cveće ili neke druge alternative mesu.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Posebno treba izdvojiti Het Duurzame Warenhuis, prvu održivu i ekološku robnu kuću u Holandiji. Otvorena je 2014. godine i u njoj se prodaje sve što je maksimalno održivo, bilo da se radi o odeći ili kuhinji. Najstrožije se poštuje pravilo nula otpada.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -