17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Planinska idila u regionu

Ova planina se posećuje u svim godišnjim dobima, i podjednako je lepa bez obzira da li je prekrivena snegom ili prekrivačem od zelene trave po kom pasu mirne krave. Velika planina je sinonim za dobar i kvalitetan odmor, bilo da tražite mir i tišinu, bilo da volite aktivan odmor

Velika planina nalazi se na 1.666 metara nadmorske visine u Kamniško-Savinjskim Alpima. Udaljena je oko sat vremena vožnje od glavnog grada Slovenije, i upravo zbog toga je ona najbolji izbor ukoliko želite da pobegnete od gužve i stresa. Ova prava planinska idila poziva na istraživanje i aktuelna je u svim godišnjim dobima.

Planinska idila u regionu
Photo: iStock

Do vrha planine stižete ili žičarom ili pešice planinarskom stazom, pod uslovom da ste fizički spremniji i da imate malo kondicije. Ovo područje je takođe poznato po izuzetno bogatoj flori i fauni, što dolazi do izražaja posebno u proleće. Kad stignete na vrh, otkrićete livade prekrivene ljubičastim cvećem, što je prizor koji oduzima dah.

Na Velikoj planini se nalazi pastirsko selo, jedno od najbolje očuvanih u Evropi. Ovde se nalazi čak 150 planinskih kućica koje su jako slične jedna drugoj, sve su podignute kako bi pojačale utisak divljine i ruralnosti. Dobar deo njih je preuređen, nalaze se u sklopu planinskog resorta, i nastale kao antiteza masovnoj gradnji hotela i turističkih odmarališta.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Planinska idila u regionu
Photo: iStock

Svaka kućica ima kapacitet od 12 ljudi, idealne su za porodične odmore. Neke od njih su opremljene i bazenima, drvenim ležaljkama i ostalim sadržajima koji su potrbni turistima. Velika planina je kao izmišljena za aktivan odmor i sadržaja ima za sve uzraste. Posebno treba istaći činjenicu da je Velikoj planini zabranjen saobraćaj, pa je pristup moguć kao što smo već naveli, pešice ili gondolom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -