5.2 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Nafplio, najromantičniji grad Grčke

U Saronskom zalivu, na severoistoku Peloponeza, nalazi se prelepi grad Nafplio, neotkriveno blago Grčke koji pleni svojim šarmom. Za razliku od grčkih ostrva, koja rano padaju u zimski san, u Nafpliju taverne, muzeji i istorijski spomenici rade tokom čitave godine, a zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji venecijanske i otomanske arhitekture i blagoj klimi, grad je kao stvoren za romantične trenutke

Interesantno je da postoje dve legende o nastanku imena grada. Prema prvoj, dobio ga je po njegovom osnivaču Nafpliosu, sinu Posejdona, dok druga priča govori o Mlečanima, koji su mu kao i Napulju, dali ime od reči ˝Novi Grad˝ (gr. Nea Polis). Zbog toga Italijani Nafplio nazivaju „Napulj Romanije“, pri čemu je Romanija stari naziv za Vizantiju.

Nafplio

Nafplio spada u retke gradove u Grčkoj, čija je savremena istorija mnogo značajnija nego antička, jer je poznat kao njena prva prestonica (1823-1834), nakon čega je Atina preuzela za stalno ovu ulogu. Najimpresivniji svedoci istorije grada su tri tvrđave. Prvi je zamak Palamidi, sa koga se pruža predivan pogled na čitav grad, a sagradili su ga vešti venecijanski graditelji početkom 18. veka za samo tri godine. Druga tvrđava, Akronaulplija je sve do pedesetih godina 20. veka služila kao zatvor i ima prastaru kapiju, koja datira još iz bronzanog doba, a treća Bourci, koja se nalazi na malom ostrvu, je najpoznatija i ima je na više razglednica pd bilo koje druga građevine na Peloponezu.

Nafplio

Ipak, srce grada predstavlja trg Sintagma izgrađen po modelu venecijanskog Trga Svetog Marka. Okružen je brojnim kafićima, restoranima, tavernama, ali i značajnim zgradama kao što su: zgrada pozorišta Trianon (nekada džamija iz 16. veka), zgrada Arheološkog muzeja, zgrada Parlamenta (takođe nekadašnja džamija) i turski hamam.

Nafplio

Uvreženo je mišljenje da se u Grčkoj ništa ne dešava van Atine, Soluna i ostrva, ali Nafplio to opovrgava. Na samo tri kilometra od Nafplija nalazi se Fougaro (levak), veliki kulturni centar u kome su umetničke galerije, naučna biblioteka, prostorije za izložbe i koncerte, kao i brojne umetničke radionice. Nafplio, takođe predstavlja odličnu bazu za istraživanje arheoloških nalazišta na Peloponezu. Pozorište u Epidauru, kao i drevni gradovi Korint, Mikena i Tirins su nadomak ovog grada, a ljubitelji vina bi trebalo da posete Nemeju, najvažniji region za crvena vina u Grčkoj.

Nafplio

Do Nafplia se iz Atine dolazi autoputem za Korint i Tripoli, gde se vrši odvajanje kod mesta Nemea ili nešto kasnije kod Sterne. Vožnja ukupno traje oko sat i po, pa vam predlažemo da iskoristite odličnu putnu infrastrukturu i sigurnost gradskog automobila kakav je novi Renault Austral i uživate u vožnji kroz prelepe predele Peloponeza.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -