9.1 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Mistika Celja – Stari celjski dvorac

Ulaz i zidine najvećeg srednjovekovnog dvorca u Sloveniji učiniće da se osećate kao da se vraćate u slavnu prošlost, na mesto gde su velikaši i plemići živeli raskošno. Stari celjski dvorac je mesto gde se i danas mogu čuti šapati koji govore o burnoj istoriji i slavnim vremenima

Slikovito utvrđenje na vrhu brda iznad Celje zove se Stari celjski dvorac, to je verovatno i najpoznatija turistička i kulturno-istorijska atrakcija grada. Vrlo često ga zovu još i Dvorac Celje, pošto je ime dobio ime po istoimenom mestu.

Dvorac je nekad bio mesto gde su živeli celjski grofovi, a prvi put se pominje 1322. godine. Prvu zgradu na mestu današnjeg dvorca podigli su grofovi Heunburg u 13. veku. U to vreme dvorac je imao pet kamenih strana, odnosno pet utvrđenja koja su služila kao odbrana od napada. Pravi procvat doživljava za vreme grofova Celjskih u 15. veku.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Postoji puno priča i legendi koje su vezane za dvorac, a svakako je najinteresantija ona o  nesrećnoj ljubavi seljanke Veronike i mladog grofa Fridrika Celjskog. Grof se zaljubio u Veroniku koji je tajno i oženio. Nakon što je to čuo njegov otac, grofa je zatvorio u kulu, a njegovu dragu je utopio i zazidao u zid Velikog Tabora u našem Zagorju. Upravo je kula u kojoj je Fridrik bio zatvoren ona u starom gradu Celju, a danas se zove Fridrikova kula.

Pored raznih priča u kojim možete uživati, u dvrocu možete pogledati i bogatu izložbu sprava za mučenje iz nekih mračnijih vremena. Ukoliko ogladnite nakon obilaska, možete ručati na terasi starog grada, gde se nalazii vrhunski restoran s bogatom ponudom lokalnih specijaliteta.

Stari celjski dvorac se prostire  na 5.500 metara kvadratnih, a od 1795.godine od kada su ga napustili poslednji stanovnici do današnjih dana je ostao napušten. Danas se u njemu održavaju najrazličitije manifestacije, koncerti i dešavanja.

Ulaznica za Stari dvorac Celje košta 7 evra za odrasle, dok je porodična ulaznica dosta jeftinija. Od Ljubljane je udaljen oko 70 kilometara, pa je prava šteta da se ne poseti ukoliko vas put nanese tamo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -