17.1 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Ponovo je otvorena Devojačka kula u Istanbulu

Legendarna Istanbulska Devojačka kula ponovo je otvorena, kao spomenik i muzej na stogodišnjicu Republike Turske nakon detaljnih restauratorskih radova i nekoliko poboljšanja

Devojačka kula (Kız Kulesi), kultna građevina na obali azijske strane Istanbula, ponovo je otvorila svoja vrata završetkom procesa restauracije koji je započelo Ministarstvo kulture i turizma 2021. Kula, koja se nalazi na Bosforu, sada će funkcionisati kao spomenik i muzej.

Devojačka kula je prvobitno izgrađena u petom veku pre nove ere na ostrvcu oko 20 metara od današnje obale Uskudara, kao carinski punkt za upravljanje brodovima koji putuju kroz Bosfor i za prikupljanje poreza. Na ovom malom ostrvcu, vizantijski car Manojlo Komnin naredio je izgradnju odbrambenog objekta u 12. veku, a gvozdeni lanac koji se protezao od kule do druge kule na Istorijskom poluostrvu preuzeo je kontrolu nad ulaskom i izlaskom iz Bosfora.

Posle osvajanja Istanbula 1453. godine od strane sultana Mehmeda II, ovde je podignuta drvena kula koja je u narednim vekovima služila kao osmatračnica, svetionik i karantin. U doba Republike, nakon što ga je dugo vremena koristila gradska lučka uprava, toranj je 1964. godine predat Ministarstvu odbrane Turske, a zatim 1983. godine Pomorskoj organizaciji Turske. Tokom ovog perioda služio je kao radarska stanica i skladište, kasnije je neko vreme funkcionisao kao restoran, u koji se može doći samo čamcima sa obale Uskudara.

Smeštena usred Bosfora kao prelepa devojka koja pokazuje lepotu Istanbula, Devojačka kula ima i nekoliko legendi koje doprinose njenoj slavi. Prva legenda govori o kralju i njegovoj princezi kćeri. Nakon što je prorok predvideo da će princeza umreti od ujeda zmije, kralj je sagradio Devojačku kulu na stenama kod Saladžaka da bi je zaštitio. Međutim, princeza na kraju nije mogla da izbegne svoju sudbinu i ujela ju je zmija koja je ušla u zamak u korpi voća. Druga legenda kaže da se Leandar zaljubio u Hero, sveštenicu boginje Afrodite koja živi u kuli. Leandar je plivao svake noći da vidi Hero prateći svetlost kule. Međutim, jedne noći je svetlo na tornju ugasila oluja, Leandar se izgubio i udavio u Bosforu. Shrvana tugom i gubitkom, Hero je takođe izvršila samoubistvo.

Kao jedna od kultnih znamenitosti na horizontu Istanbula, Devojačka kula zahteva stalno održavanje usled svoje lokacije usred mora i vremenskih uslova. U tom kontekstu, Ministarstvo kulture i turizma Turske pokrenulo je projekat restauracije pod nazivom „Devojačka kula ponovo otvara oči“ 2021. godine. Projekat je realizovan pod nadzorom Ministarstva i uz stručne konsultacije akademika i arhitekata, uključujući prof. Zejnep Ahunbaj i arhitektu Hana Tumertekina. U okviru najnovije restauracije uklonjeni su svi betonski dodaci sa glavne konstrukcije kule koja nije postojala u njenim istorijskim dokumentima. Pored toga, toranj i ostrvo na kome se nalazi su podržani šipovima i seizmičkim izolatorima. Krov nad dvorištem Kule je uklonjen i zamenjen drvenim, pripremljenim po originalnom obliku. Dvorište i spoljašnji podovi su takođe restaurirani na izvorni materijal utvrđen u istorijskim zapisima.

Meštani i posetioci Istanbula oduvek su posmatrali ovu elegantnu strukturu sa više gradskih lokacija. Sada kada je ponovo otvorena kao muzej, posetioci će moći da posmatraju prelepi Istanbul iz perspektive Devojačke kule.

Informacije o restauraciji Devojčke kule

U septembru 2021. godine  Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske započelo je restauraciju Devojačke kule, jedne od kultnih građevina Istanbula iz 410. godine p.n.e. Cilj restauratorskih radova je bio da se uklone aneksi koji su naknadno dograđeni na objekat jer nisu odgovarali prvobitnom izgledu zgrade kao i da se vrate njeni prvobitni detalji. Restauracija je urađena pod nadzorom stručnjaka iz oblasti: prof. dr Zejnep Ahunbaj, prof. dr Feriduna Čilija i Hana Tumertekina.

Restauracijske aktivnosti su započete u skladu sa: izveštajima koje su pripremili Istanbulski Tehnički Univerzitet i Univerzitet Fatih Sultan Mehmet, mišljenjima Savetodavnog odbora i projektima odobrenim od strane Odbora za očuvanje kulturnog nasleđa Istanbula.

Sve istorijske informacije o Devojačkoj kuli, o svim radnjama preduzetim tokom restauracije i sve detaljne informacije, izveštaji o dobijenim podacima podeljeni su na sajtu  www.kizkulesi.gov.tr.

Legende o Devojačkoj kuli

Ikonični simbol Istanbula, Devojačka kula, bila je predmet mnogih legendi kroz svoju bogatu istoriju:

  • Prva od legendi o kuli govori o kralju i njegovoj princezi kćeri. Prema ovoj legendi, kralj, koga je gatara upozorila da će mu ćerka umreti od ujeda zmije, dao je sagraditi Devojačku kulu kod Saladžaka ne bi li tamo smestio svoju ćerku princezu i tako je zaštitio. Međutim, princeza, koja nije mogla da izbegne svoju sudbinu, umrla je nakon što ju je ujela zmija skrivena u korpi sa voćem poslatoj u kulu.
  • Druga legenda je zasnovana na ljubavi Hero i Leandra. Leandar pliva svake noći da bi video Hero, sveštenicu u Afroditinom svetilištu u Sestu, na zapadnoj strani Dardanela. Međutim, jednog dana, kada je izbila oluja, svetlost u tornju se ugasila, a Leandar se izgubio i udavio. Nesposobna da se nosi sa bolom i gubitkom, Hero takođe vrši samoubistvo bacajući se u vodu. Zapravo, ovu legendu, koja se odigrala u Čanakaleu, evropski putnici su u 18. veku prilagodili za Devojačku kulu u Istanbulu. Iz tog razloga, Devojačka kula je poznata i kao Tour de Leandre ili Leandrova kula.
  • Još jedna poznata legenda o kuli je o turskom ratniku Batal Gaziju. Vizantijski Tekfur, nezavisni niži hrišćanski vladar ili lokalni guverner u Maloj Aziji i Trakiji, viđa Batal Gazija stacioniranog širom grada, sakriva njegovo blago i ćerku u Devojačku kulu, ali Batal Gazi osvaja kulu i spasava svoju ćerku i blago. Priča se da je Batal Gazi nastavio svoj put prešavši preko Uskudara na svom konju. U stvari, priča se da je ovaj događaj izvor poznatog turskog izraza „Onaj koji je uzeo konja, prošao je Uskudar“.
  • Jedna legenda govori o ljubavi Kule Galata i Devojačke kule jedne prema drugoj i njihovoj nemogućnosti da se sretnu zbog Bosfora između njih. Prema glasinama, Hezarfen Ahmet Čelebi je jednog dana pokušao da preleti sa tornja Galata u Uskudar sa orlovim krilima. Videći ovu situaciju kao priliku, Kula Galata moli Hezarfena da dostavi pisma koja je pisala vekovima u Devojačku kulu. Iako Ahmed Čelebi uzima pisma i skače sa Galata tornja, jak vetar ih raznosi po celom Bosforu. Ipak, Devojačka kula tada shvata koliko je Galata kula zaljubljena u nju, te iako se ovo dvoje ljubavnika ne mogu sresti, oni nastavljaju da žive svoju strast gledajući jedno u drugo vekovima. Na otvaranju, koje je upriličeno nakon završetka restauracije Devojačke kule, ova legenda je prikazana posebnim svetlosnim šouom, u kome su Kula Galata i Devojačka kula mogle da govore osvetljenom Morzeovom azbukom i kažu jedno drugom „Volim te“.
  • Smeštena usred Bosfora kao prelepa devojka koja prikazuje lepotu Istanbula, Devojačka kula se takođe pojavljivala u mnogim TV serijama i filmovima. Pored brojnih turskih TV serija, Devojačka kula se pojavljivala u raznim scenama značajnih svetskih produkcija, uključujući poznate filmove o Džejmsu Bondu „Svet nije dovoljan“ i „Iz Rusije s ljubavlju“, kao i akcioni film „Hitman“ iz 2007.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -