10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Pitiljano, prava pravcata Italija

Od bronzanog doba do Drugog svetskog rata, ovaj gradić odražava pravu suštinu Italije. On je svoj, on se ne menja, i namerava da tako ostane. Pitiljano je nestvarno lep, posebno zbog litice koju je „zauzeo“ kako bi gordo motrio na okolinu

Isklesan od vulkanskog kamena, gradić Pitiljano (Pitigliano) se nalazi na pola puta između Firence i Rima. Smešten je na vrhu vulkanskog  grebena, što mu dodatno pojačava ne samo slikovitost, već mu daje i neverovatan šarm.

Osobitosti po kojima bi se ovaj kraj i ovaj gradić izdvajali od ostalih su brojne. Grad i okolinu najbolje treba otkrivati traženjem ostataka iz bronzanog doba, neolita, pa čak i bakarnog. Mnogi od njih su mnogi izloženi u raznim lokalnim muzejima. Tu se pored toga nalaze i ruševine nekropole i ostaci hrama, dokazi koji potvrđuju da je etrurska zajednica bila prisutna pre nekoliko hiljada godina.

Kako legenda kaže, a svi volimo takve priče, dva mlada prijatelja, lopovi koji su ukrali zlatni venac Giove Statore, pobegli su iz Rima i smestili se u Fiora dolini. Njih je očarala lepota tog kraja pa su odlučili da naprave sebi grad koji su nazvali Pitiljano.

Ceo grad je napravljen na litici, a sve građevine su jedna uz drugu zbijene, što naglašava utisak zajedništva i celine. Od brojnih atrakcija, obavezno treba posetiti Museo di Palazzo Orsini, crkvu svetog Petra i Pavla, kao i najstariju crkvu u gradu La Chiesa di Santa Maria.

Pored toga, tu su i gradske zidine, brojne kapije, prolazi i uličice, kao i Piazza Becherini, najbolje mesto ako želite savršene fotografije. U stvari, čitav grad je kao muzej na otvorenom, pa mesta za fotografije ima svuda.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Velik deo ovog toskanskog mesta se može pohvaliti jedinstvenim i ukusnim jelima, od kojih su mnoga nastala zahvaljujući genijalnoj upotrebi ograničenih sastojaka. Ipak, ponekad recept odaje počast prošlosti. Jedan od izvrsnih primera je “sfratti”, biskvit u obliku štapića punjen mlevenim orasima, medom, muškatnim oraščićem i naradžinom korom.

Do gradića se najbolje stiže automobilom, postoji dobra putna infrastruktura, a takođe postoje i brojne organizovane turističke ture obilaska autobusima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -