7.5 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

Najpovoljnija siti brejk destinacija u Evropi

Uprkos krizi i povećanju troškova života koja utiče na većinu ljudi, svi su željni putovanja, i to neće uticati na njihove odluke da svoje odmore provedu u inostranstvu. Poznati magazin o putovanjima Condé Nast Traveler je upravo zbog toga objavio listu najpristupačnijih destinacija u Evropi, gradova koji će vas prijatno iznenaditi cenama

Najpovoljnija siti brejk destinacija u Evropi za 2023. godinu je definitivno Lisabon. Na osnovu istraživanja Post Office City Costs Barometer-a, po prvi put u 16 godina Lisabon nije samo najjeftiniji grad u evrozoni, već i po vrednosti nadmašuje svoje istočnoevropske kolege.

Post Office City Costs Barometer uzima u obzir prosečnu cenu vikend boravka u 35 najpopularnijih evropskih gradova na temelju vikend boravka od dve noći u hotelu sa tri zvezdice. Cene uključuju posete turističkim atrakcijama, muzejima i galerijama, razgledanje grada autobusom kao i karte za gradski prevoz.

Lisabon je malo bolje rangiran od Viljnusa, delimično zbog nižih troškova smeštaja. Obrok od tri sleda košta oko 44 evra, dok ulazak u vrhunsku umetničku galeriju košta oko 5 evra. Interesantno je to da malo pivo u restoranu u Lisabonu košta najmanje od svih gradova na listi, u proseku oko 2.5 evra.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Od gradova iz našeg regiona na listi se  našao i Zagreb. U glavnom gradu Hrvatske su najjeftinije kulturne institucije za posetu, muzeji, galerije ili pozorišta, sa prosečnom cenom ulaznica od oko 12 evra po osobi.

Počevši od najjeftinijeg, prvih 10 evropskih gradova za siti brejk u 2023. godini su:

1. Lisabon, Portugal

2. Viljnus, Litvanija

3. Krakov, Poljska

4. Atina, Grčka

5. Riga, Letonija

6. Porto, Portugal

7. Zagreb, Hrvatska

8. Budimpešta, Mađarska

9. Varšava, Poljska

10. Lil, Francuska

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -