7.7 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Niksen, novi holandski wellness trend

Ovaj novi način oporavka organizma od stresa je privukao puno pažnje u poslednjim godinama, posebno jer se u osnovi ne radi apsolutno ništa. Sama definicija reči podrazumeva odustvo bilo kakvih aktivnosti

Niksen je novi holandski wellness trend koji služi da se čovek oporavi od stresa i “izgaranja” od svakodnevnih obaveza. Sama reč sugeriše o čemu se radi, jer u prevodu znači “ne raditi ništa”.

Sve više ljudi se žali na iscrpljenost i depresiju uzrokovanu prekomernim radom i tražili su rešenja, zbog čega su pojmovi poput japanskog ikigaia ili danskog hyggea ušli i u engleski leksikon.

Niksen podrazumeva odustvo bilo kakavog rada, nema vežbanja, čitanja ili gledanja u telefon. Suština je jednostavna, samo budite, ne radite i ne mislite ni o čemu, dopustite vašem umu da luta gde god želi. U osnovi je to neki novi vid holandske meditacije, ali se ne poštuju nikakva pravila, jednostavno se postoji u trenutku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erika Lily Castro (@erikalilycastro)

Potreba za niksen-om je u poslednjim godinama naročito porasla, i za to ima dosta razloga. Naši životi i naši poslovi postali su sve složeniji. Skloni smo da provodimo puno vremena uz računare ili telefone. Postoji veliki pritisak da budemo najbolja verzija sebe, bilo u našim poslovima. bilo u očekivanjima društva.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Niksen dosta pomaže u tome da se smirimo. Kada ne radimo ništa, povezujemo se na svoju ličnu mrežu. Stručnjaci objašnjavaju da je ta mreža odgovorna za lutanje uma i razmišljanje, navodi BBC.

Paradoksalno, niksen nas takođe može učiniti produktivnijim, jednostavno zato što pauze omogućavaju našem mozgu da se odmori i vrati s boljim fokusom i trajnom pažnjom. To je verovatno i razlog zašto su Holanđani, koji iako ne rade dugo, obično vrlo učinkoviti na poslu.

Gde treba praktikovati niksen?

Usamljene plaže su odlična mesta za niksen, pustinje i peščane dine takođe. Pored toga, dobri su i parkovi, posebno oni sa što više prirode. U suštini, samo treba otići u prirodu, u tišinu, gde nema buke i ljudi. Uz sve ono što nam se dešava u svetu trenutno, oslobađanje od stresa čini nam se da je sada važnije nego ikada.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -