22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Andora, zemlja planina i zdravlja

Andora je dosta dugo bila van turističkih itinerera, posebno zbog nepristupačnosti terena i „nezgodnog“ reljefa. Međutim, upravo taj položaj su stanovnici mudro iskoristili, pa je danas ova zemlja dosta posećena, imajući u njenu površinu i broj stanovnika

Andora se nalazi između Francuske i Španije, i zauzima površinu od jedva 468 kilometara kvadratnih. U njoj nema železničke pruge, a nema ni aerodroma, ali ima odličnih puteva koji se probijaju kroz impresivan planinski krajolik. Andora je pre svega jedinstveni turistički raj netaknutih prirodnih lepota.

Stanovnici su iskoristili svoj položaj i lepotu prirode, kako bi postali prilično posećena turistička destinacija. Svake godine Andoru poseti preko 9 miliona turista, što je relativno velik broj, jer stanovika ima tek nešto preko 80 hiljada ukupno.

Život na Pirinejima su prilagodili sebi i turistima, i iskoristili su maksimalno sve kapacitete. Napravili su preko 200 kilometara vrhunskih skijaških staza, žičaru, ali i odlične hotele koji nude sadržaje za sve goste, i za individualne putnike avanturiste i za porodice. Najviši planinski vrh, Koma Pedrosa, dostiže visinu od 2.947 metara, a najniža tačka u dolini nalazi se na nadmorskoj visini od 840 metara.

Planine doniniraju pejzažom, gde se uživa u zaista čistom vazduhu na koji su Andorani vrlo ponosni. U dolinama smeštenim između visokih obronaka Pirineja nalaze se zaseoci i mala mesta čiji stanovnici i danas žive u skladu s prirodom i njenim zakonima. Osim planina, u Andori postoji puno termalnih izvora, pa je zemlja poznata i po izuzetno dobrom banjskom turizmu.

Zahvaljujući svom položaju, Andora je dugo važila za zemlju koja je živela od šverca. Danas je priča potpuno drugačija, ona važi za evropski duty free shop, jer je zbog poreskih olakšica i do 30 odsto jeftinija određena roba, kao što su alkoholna pića, cigarete, parfemi ili nakit. Interesantno je da se i lekovi prodaju bez recepta, što je još jedan od razloga dolaska turista.

Iako je osnovana 1278. godine, u Andori i u glavnom gradu Andori la Velji nema mnogo sačuvanih starih građevina. To je uglavnom zbog ograničenog prostora za gradnju, postojeće i dotrajale građevine se ruše i grade nove, modernije, sa više spratova. U gradu živi oko 22.000 stanovnika.

Sam centar glavnog grada se može brzo istražiti, i upoznati sa istorijom. Tu se nalazi nekoliko sačuvanih crkvi podignutih između 12. i 18. veka. Među najpoznatijim je crkva Sent Žoan de Kaseles, koja se nalazi u brdima iznad Andora la Vele. Takođe, treba istražiti i nekadašnju skupštinu, Kasa de la Val s kraja 16. veka, a relativno blizu se nalaze i crkva San Esteve iz 12. veka i kuće Guljermo i Felipo.

Još jedan od aduta Andore je gastronomija. Hrana je poprimila uticaje i francuske i španske kuhinje,  pa je uzela najkvalitetnije od oba. To se najbolje može videti u sirevima, vinu, ribljim i mesnim specijalitetima, kao i vrhunskoj andorskoj šunki.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Andoru pre svega treba posetiti jer je još uvek „prirodna“. Njima i danas nije neophodna neka posebna putna infrastruktura, aerodrom ili železnica. Oni uglavnom idu biciklom ili pešice svuda. Baš zbog toga oni Andorci poznati kao narod sa najdužim vekom življenja, nalaze se na drugom mestu, odmah nakon Japanaca. Tamo caruje zdravlje, i meštani će ga rado podeliti sa gostima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -