1.8 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Čašaži, srednjovekovno blago Gruzije

Očuvano dugom izolacijom, područje Kavkaza u Gornjoj Svanetiji u Gruziji odličan je primer planinskog krajolika sa srednjovekovnim selima i kulama. Selo Čašaži još uvek ima više od 200 ovih vrlo neobičnih kuća, koje su se koristile i kao stanovi i kao obrambene stanice od napadača koji su dugo napadali ovu regiju

Područje sela Čašaži (Chazhashi) zauzima gornji tok sliva reke lnguri između lanaca Kavkaza i Svanetije. Sastoji se od nekoliko malih zaseoka koji čine zajednicu kojom dominiraju tornjevi, i smeštena su na planinskim obroncima, s prirodnim okruženjem klanaca, planinskih dolina i snegom prekrivenih planina.

Najznačajnije obeležje naselja je mnoštvo kula. Selo Čašaži sačuvalo je više od 200 srednjovekovnih kula, crkava i dvoraca. Korištenje zemljišta i struktura naselja otkrivaju kontinuiranu tradiciju stanovanja i gradnje lokalnih stanovnika koji tu žive u skladu sa prirodom.

Značenje tih tornjeva treba tražiti u drevnim vrmenima. Oni predstavljaju i odražavaju tradicionalni način života i društvenu organizaciju lokalnih zajednica. Ove kule obično imaju tri do pet spratova, a debljina zidova se smanjuje, dajući kulama vitak, sužavajući profil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ersin Demirel (@rs_demirel)

Same kuće su obično dvospratne, prizemlje je jedna dvorana sa otvorenim ognjištem i prostorijom za ljude i domaće životinje, koje su odvojene drvenom pregradom, često raskošno ukrašenom. Dodatak hodnika pomogao je toplotnoj  izolaciji zgrade.

Gornji sprat su koristili ljudi tokom leta, a služio je i kao skladište stočne hrane i alata. Kuće su korištene i kao stanovi i kao obrambene zgrade protiv osvajača koji su harali regijom.

Ovo područje je izvanredan primer izuzetnog planinskog krajolika sastavljenog od očuvanih sela sa jedinstvenim obrambenim kulama, primerima crkvene arhitekture i umetnosti srednjovekovnog porekla. To je krajolik koji je u značajnoj meri sačuvao svoj izvorni izgled poznat po krhkim tradicionalnim ljudskim naseljima. Arhitektonski elementi zadržali su srednjovekovni materijal, većinom su i zadržali svoju izvornu namenu i funkciju kao i odnos sa prirodom.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Još u doba Sovjeta selo je 1971. godine proglašeno muzejskim rezervatom Ushguli-Chazhashi. Zbog nekoliko promena zakona o kulturnoj baštini u poslednjih 20 godina menjale su se granice zaštićenog krajolika. Trenutno je krajolik zaštićen u radijusu od 1 kilometar oko sela Chazhashi, kao i 500 metara oko nacionalnih spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -