6.1 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Vino i zlato, nanotehnologija poboljšava aromu

Istraživači sa Australijskog instituta za istraživanje vina i Univerziteta Flinders su razvili novo rešenje za problem nepoželjnih aroma sumpora u vinu. Nanotehnologija je i ovog puta potvrdila svoju univerzalnost

Kako navodi Science Alert, istraživači su koristili nanočestice zlata kao brzu i ekološki prihvatljivu metodu za uklanjanje sumpornih jedinjenja koja dorinose lošoj aromi vina. Ispostavlja se da vino i zlato idu odlično zajedno.

Na osnovu rezultata istraživanja, čak do 45% vodonik-sulfita iz vina uklonjeno je upotrebom nanočestica zlata. Osim toga, na taj način se uklanjanju i složenija sumporna jedinjenja koja u velikoj meri utiču na aromu vina. Ova tehnologija se pokazala dosta delotvornijom i boljom od klasičnih vinarskih postupaka.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Takođe, ono što ovaj pristup čini povoljnim je jednostavnost upotrebe i jednostavnost odstranjivanja. „Pametna površina sa nanočesticama“ se direktno dodaje vinu, a zatim uklanja nakon određenog vremena, pružajući praktično i učinkovito rešenje za vinare.

Isparljiva sumporna jedinjenja u velikoj doprinose aromi vina, tako i kvalitetu. Neka od njih imaju pozitivne karakteristike, dok su druga odgovorna za neugodne i suvišne arome poput pokvarenih jaja, gume ili kukuruza iz konzerve.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -