9.1 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Nova pravila za Airbnb

Kratkoročni najam nekretnina za odmor je kontroverzan u mnogim destinacijama širom sveta. Pored toga što je to neka vrsta dodatnog prihoda za vlasnike nekretnina u popularnim turističkim mestima, njega prate i određene negativne pojave, posebno za lokalno stanovništo

Platforma Airbnb je do skoro bila vrlo unosan posao, posebno ako imate nekretnine u poznatim turističkim destinacijama. Vlasnici stanova i kuća su preko ove platforme mogli da iznajme svoje prostorije i sebi obezbede dodatan izvor prihoda. Međutim, nova pravila koja donose lokalne vlasti onemogućavaju dalje iznajmljivanje, bar ne po pravilima koja su važila do sada.

Osnovni razlog za uvođenje novih pravila jeste ugrožavanje lokalnog stanovništva. Puno turista znači i puno novca, ali znači i povećavanje cena proizvoda i usluga koje važe i za meštane. To u velikoj meri stvara stambene krize i prisiljava ljude da se sele iz svojih domova. Takođe, kratkoročni najam je za stanodavce često unosniji od konvencionalnih dugoročnih najmova i može ostaviti stotine nekretnina praznim van sezone.

Nova pravila širom Evrope

Dok EU postupno uvodi pravila i propise koji se primenjuju, neki gradovi i zemlje se na svoj način bore sa rastom iznajmljivanja takvih nekretnina za odmor. Jedan od najboljih primera je Pariz. Vlasnici stanova mogu iznajmiti svoje nekretnine, ali samo na 120 dana u godini, i moraju biti registrovani i plaćati porez. Za vikendice ili za iznajmljivanje nekretnina na duže od 120 dana morate imati zvanično registrovan turistički smeštaj.

Još ozbiljnije mere je doneo Portugal, gde više neće biti izdavane nove dozole za iznajmljivanje nekretnina za odmor. Jedino će moći da se preko Airbnb-a iznajme nekretnine u ruralnim područjima zemlje. Sve licence za iznajmljivanje će se revidirati na svakih pet godina.

Španija je takođe doživela procvat kratkoročnog iznajmljivanja jer je turizam počeo da raste nakon pandemije. U nekim područjima je čak svaka četvrta nekretnina registrirovana za turistički najam. U Barseloni je potpuno zabranjeno kratkoročno iznajmljivanje nekretnina, navodi Euronews.

Izdavanje celih kuća ili stanova još uvek je dozvoljeno, ali vlasnik nekretnine mora imati odgovarajuću dozvolu. A grad već neko vreme nije izdao nikakve nove dozvole.

U februaru je Valensija najavila planove za zabranu korištenja domova za povremene turističke potrebe u svom istorijskom središtu. Takav slučaj je i sa Majorkom, turisti mogu iznajmiti samo registrovane porodične kuće, ne stanove ili apartmane.

U popularnim italijanskim turističkim destinacijama lokalne vlasti takođe ograničavaju mogućnosti kratkoročnog najma. Kratkoročni najam je već zabranjen u Veneciji, Firenci, i planira se da to važi za celu zemlju.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Pored toga, u avgustu 2020. gidine Airbnb je uveo „privremenu” zabranu za sve zabave i žurke, koja je postala trajna u aprilu 2022. godine. Iz kompanije najavljuju da će koristiti „anti-party tehnologiju“ u nastojanju da se obračunaju sa gostima koji masovnim žurkama uništavaju kuće koje su rezervirali preko tog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -