21.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Montserat, najlepši vidikovac Španije

Jedan od nezaobilaznih jednodnevnih izleta iz Barselone je svakako odlazak u Montserat, benediktanski manastir i utočište sveštenika smešteno u planinama

Utočište benediktinskih sveštenika Montserat (Montserrat) nudi vam neke od najspektakularnijih planinskih pogleda u Kataloniji. To je predivno planinsko mesto koje se nalazi oko sat vožnje vozom severozapadno od Barselone. Mesto nije samo od velike verske važnosti za Špance, već i sama neverovatno lepa priroda koja ga okružuje jednostavno oduzima dah.

Montserat je stenoviti planinski lanac u Kataloniji. Montserat se na katalonskom prevodi kao „planina testera“, zahvaljujući nazubljenom izgledu ovog planinskog lanca. Na vrhu planinskog lanca nalazi se benediktinski samostan Santa Maria de Montserrat.

Unutar samostana nalazi se statua The Virgin of Montserrat, jedna od retkih crnih Bogorodica u Evropi. Ovo je najvažnije versko utočište Katalonije jer ga posećuje mnogo ljudi. Oni često pešače preko noći kako bi posmatrali izlazak sunca sa vrha planine

Ako volite da šetate, tu su i neke zanimljive staze kroz planine gde možete da posetite jedan od najlepših vidikovaca u zemlji. Možete se popeti žičarom do vrha planine, a odatle možete birati niz različitih staza, sve imaju predivan pogled na katalonski krajolik. Za fizički spremnije, tu je staza koja vodi do najvišeg vrha planine Sant Jeroni.

Montserat su 1811. i 1812. godine Napoleonove trupe dva puta napadale i spaljivale. Svi predmeti i istorijsko blago su izgubljeni u ovim napadima. Nakon duge obnove, manastir je ponovno otvoren sredinom 19. veka.

Tu se nalazi i muzej, otvoren početkom 1900-ih. Sadrži predmete iz Egipta, Kipra i Mesopotamije, kao i umetnička dela katalonskih umetnika i francuskih impresionista kao što su Renoar, Mone i Dega.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Postoje organizovane turističke ture iz Braselone, obično se putuje autobusima ili vozom ako idete u sopstvenoj režiji. Putovanje traje ok sat i po vremena, i trebaće vam otprilke ceo dan da istražite ovu destinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -