16.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Trastevere, srce večnog grada

Trastevere je izuzetno popularna centralna gradska oblast u Rimu, i bez obzira na činjenicu da je dnevno poseti nekoliko hiljada ljudi, ona je ostala svoja, lokalna i nepromenjena. Ovde bake šire veš na ulici, deca kvare hidrante, a stariji uz čašicu vina viču na prolaznike i promenu vremena koja izaziva kostobolju

Trastevere je naselje u Rimu na obali reke Tibar, i u istoriji je bilo poznato kao mesto gde su bogatiji i uticajniji Rimljani podizali svoje vile. Ovde se nalazila i raskošna vila moćnog Julija Cezara.

Kroz istoriju menjala se namena naselja, kao i stanovništvo. Kako se vremenom izgrađivalo, ovo naselje je u nekim delovima postalo toliko “zbijeno” i stisnuto, da su vijugave gradske ulice postale mesta samo za pešake, jer mesta za saobraćaj nije bilo. Od luksuznog naselja nastalo je građansko i radničko, jer nužda zakon menja.

Rimljani danas ovu četvrt smatraju svojevrsnim „čuvarom“ drevnih tradicija i vole da dolaze ovamo kako bi istražili butike, pijace i zanatske radnje, ili se našli sa prijateljima kako bi se zabavili.

Turistima, koji dolaze iz posete renesansnoj veličanstvenosti sa druge strane reke, ili iz monumentalnog uticaja bazilike svetog Petra i okoline, „boemski“ Trastevere će potvrditi koliko Rim može biti iznanađujuć.

Danas je Trastevere izuzetno popularna turistička destinacija. Njegove vijugave ulice popločane kamenom uvek su pune i meštana i putnika, pa je ovde život uvek uzbudljiv. Nekada mesto radničke klase, danas meka umetnika i zaljubljenika u slobodu i život, Trastevere živi jedan poseban život na tipično italijanski način.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Kosmopolitski duh je u velikoj meri pomešan sa lokalnim, pa morate da znate određena pravila. Ukoliko u restoranu ili kafiću kojih ima jako puno, tražite nešto što nije tipično za ovaj deo grada, izvređaće vas i konobari i šef, ali to niko ne shvata ozbiljno. To je zapravo znak da ste dobrodošli, i da su vas već prihvatili.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -