14 C
Belgrade
subota, februar 24, 2024

Raznolikost je lepa

Regija Kvarner kao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija, samo je na nekoliko sati vožnje od Beograda, a kratkim direktnim letom Air Serbia dolazi se u samo srce Kvarnera, na najveće jadransko ostrvo Krk

Raznolikost je lepa Kvarner
Photo: Luka Tabako

U geografskom smislu Kvarner obuhvata tri različita područja: PRIMORJE na kojem su se smestile Opatijska rivijera, Crikveničko-vinodolska rivijera, kao i središte regije – grad Rijeka, prethodna Evropska prestonica kulture, zatim je tu svet ostrva Rab, Krk, Cres i Lošinj sa arhipelagom manjih ostrva kao što su Susak i Unije, te GORJE, odnosno Gorski kotar sa nacionalnim parkom Risnjak.

Idealna je to pozornica za doživljaje o kojima se mašta i sneva pri planiranju odmora. Naime, raznolikost od geografije do istorije, ogleda se u današnjoj turističkoj ponudi, u kojoj se ističe gastronomija i vino kao ono što igurno privlači svakog gosta, bez obzira da li preferira aktivan odmor, pa će na Kvarneru biciklirati, pešačiti, planinariti, ili se više orijentiše na more, pa će roniti, jedriti, kajakom uživati u plavom prostranstvu, ili pak isprobati svoje veštine na SUP-u. Kvarner je prepun istorijskih priča na kojima se zasniva kulturni turizam, od muzeja, preko interpretacijskih centara pomorske baštine do kulturno-turističke rute “Putevima Frankopana”, utemeljene na baštini koju je kroz nekoliko vekova ostavila porodica Frankopan, jer su njihovi su dvorci i kašteli prvorazredne atrakcije.

Autor: Antonio Pavela

Danas, kada je zdravlje važnije nego ikada, u fokusu će svakog gosta biti da na odmoru diše punim plućima, napuni baterije ili pak potraži način da nešto učini za svoje zdravlje. Kvarner je poznat po takozvanom “Kvarner efektu”, a to je uticaj niza faktora i klimatskih pogodnosti koje doprinose dobrom osećaju, a u kombinaciji sa prirodnom aromaterapijom na otvorenom i kretanjem, poboljšava opšte stanje organizma. Posebno se ističu renomirane klinike za različite medicinsko-estetske zahvate i rehabilitaciju, kao i dentalne usluge. I nakon svega toga, Kvarner je prava oaza velnesa u kojoj svako može uživati.

U ovoj godini Kvarner beleži značajne uspehe, koji sigurno nisu došli slučajno, već su rezultat višegodišnjih procesa. Kao priznanje došlo je pristupanje poslovnoj platformi “Evropske regije gastronomije”, a 2026. godine Kvarner će postati nosilac prestižne titule “Evropska regija gastronomije”.

Raznolikost je lepa Kvarner
Photo: Ganeum

Istovremeno je objavljeno regionalno izdanje gastro-vodiča Gault&Millau za Kvarner, s ocenama i rangom odabranih restorana, konoba, vinarija i drugih popularnih mesta u kojima se poslužuje kvalitetna i ukusna hrana sa vrlo  jednostavnom filozofijom: samo najbolje namirnice za najbolja jela.

Lokalna, autohtona vina su još jedna zanimljiva stvar na Kvarneru, a i ove godine osvojene su medalje na prestižnom takmičenju Decanter World Wine Awards 2023. U vinarijama širom Kvarnera otvorena su vrata podruma i degustacionih sala, a u njima se piju penušavci i vina autohtonih sorti koje nigde drugde nećete piti. Od sansigota, žlahtine, jarbole trojišćine do belice koja je kupaža 5 autohtonih sorti. Kvarnerski penušavac od žlahtine, mehurićima dočarava lepršavost i raznolikost Kvarnera, koji ostaje u sećanju.

Raznolikost je lepa Kvarner
Photo: Plavi Podrum

Kvarner je i destinacija filmskih festivala. Posebno se veslimo ovom letu, kada čuveni „Motovun Film Festival“ stiže na Kvarner, i to u Gorski kotar. U godini dvadesetpeto godišnjice festivala pokrenut je novi filmski koncept i avantura: festival se penje na 1.035 metara nadmorske visine. Sjajan filmski i propratni program ide pod novim nazivom CINEHILL, od 26. do 29. jula u izletištu Petehovac. Posetioce očekuju planinski kamp, dani ispunjeni šetnjama, jogom, radionicama, muzikom i naravno – najboljim mogućim filmovima. Avgust će biti obojen doživljajima na festivalu istraživačkog filma na ostrvu Rabu, a Rab Film Festival trajaće od 18. – 22. 8. 2023.

Raznolikost je lepa Kvarner
Photo: Ganeum

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -