13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Ulje iz Istre ponovo među najboljim na svetu

Istra iz godine u godinu potvrđuje da se nalazi među najboljim maslinarskim regijama sveta. Ove godine prestižni vodič  Flos Olei je nagradio čak 56 istarskih maslinara, što je odličan rezultat

Četrnaesto izdanje prestižnog vodiča Flos Olei potvrdilo je da se ulje iz Istre našlo ponovo među najboljim uljima na svetu. Ovaj vodič je svojevrsna „biblija svetskih ekstradevičanskih ulja“, i sadrži ulja iz svih zemalja sveta gde se proizvodi, sa čak pet kontinenata.

Prema publikaciji ovog medjunarodnog vodiča, istarski maslinari su ponovo uspeli da se dokažu kao vrhunski proivođači maslinovog ulja. Ozbiljnost ovih ljudi se može prikazati na primeru da Istra ima čak 56 uvrštenih maslinara, što je ozbiljna reputacija koju su izgradili već odavno na svetskom nivou.

Time su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udelom od čak 11%. Ujedno, treba napomenuti da je velik broj njih postigao još bolje rezultate nego prošle godine. Sve to je dokaz značajnog rada na podizanju kvaliteta i primeni najnovijih naučnih i tehnoloških dostignuća u uzgoju maslina.

Autori hvale Hrvatsku, posebno Istru, i  ističu da je vrlo pogodna za uzgoj maslina zbog povoljne klime i izvrsnog sastava tla. Pored toga, može se pohvaliti rasprostranjenošću maslinjaka duž obale, u Dalmaciji, na ostrvima i pre svega na istarskom poluostrvu.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Flos Olei je međunarodno je poznat i izlazi u tri izdanja, u italijansko-engleskom, italijansko-kineskom i italijansko-španskom izdanju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -