17.2 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Zašto se Marbelja razlikuje od ostalih destinacija na Mediteranu?

Iako nema puno neotkrivenih delova Mediterana, srećom još uvek postoje destinacije koje se nalaze ispod turističkih radara. Jedna od takvih destinacija je Marbelja, mesto koje je nekad privlačilo holivudske zvezde poput Brižit Bardo, Grejs Keli ili Keri Granta

Poslednjih godina Marbelja je postala popularna destinacija za odmor Evropljana, posebno Britanaca, a na njen šarm nisu ostali imuni ni putnici iz drugih krajeva sveta. To je mesto koje se rado posećuje, i danas ima gotovo isti status kao čuvena Francuska rivijera ili Amalfi obala.

Marbelja ima čak i popularne heštegove na društvenim mrežama, #marbs ili #marbellalifestyle koji su postali sinonim za otmen način života. Ipak, to je mesto koje se ne može tako lako uporediti sa drugim otmenim evropskim obalnim gradovima.

Prvo i najvažnije, kultura Marbelje je podjednako pod uticajem i severne Afrike i Evrope, što ovom delu južne Španije daje određenu raznolikost i posebnost. Tu se javlja jedno pitanje, da li je Marbella poslednje veliko mesto na Mediteranu?

Sunce, istorija i sadržajnost po pristupačnim cenama

Marbelja je zaštićena planinskim lancem Sijera Blanka, stvarajući jednu posebnu mikroklimu. Ona plamteću špansku vrućinu čini lakše podnošljivom leti i jedna je od najsunčanijih destinacija u Evropi tokom zime.

Poznata je po dobrim zabavama, ali takođe i po tradicionalnoj kulturi. Na istoku, nalazi se Malaga, dom rimskih ruševina i Pikasovog muzeja. S druge strane, tu je Alhambra, često smatrana osmim svetskim čudom. Tu se nalazi jedna  od najbolje očuvanih palata u istoriji islamskog sveta, udaljena samo dva sata vožnje od Marbelje, navodi CNN.

Ono što Marbelju razlikuje od, recimo, Kaprija ili Mikonosa je to što Stari grad nije izgrađen samo zbog turista i zarade.  Da, postoji dosta luksuznih građevina i radnji, ali sam grad ima neku skromnu vibraciju sa finim intenzitetom.

Možda je najupečatljivije to što se još uvek može pronaći odlična vrednost za novac, grad nije preskup. Iako u gradu ima vrhunskih restorana, oni nisu skupi. Večera za troje sa tri sleda i flašom vina može koštati maksimalno 80 evra. Ono što je takođe privlačno u Marbelji je da u samom gradu ima puno šarmantnih butik hotela koji nisu skupi kao u Italiji ili Francuskoj.

Ova retka mešavina lepote, luksuza i vrednosti ne prolazi nezapaženo. Prošle godine Marbelja je uvrštena među najbolje evropske destinacije po izboru svetskih putnika. Marbelja je najbolja celogodišnja destinacija na Mediteranu. Ne samo da ima vrhunske hotele ili restorane koje možete pronaći u Londonu, Parizu i Milanu, već ima i najbolju klimu u Evropi.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Marbelja će uvek biti jednako blizu Africi kao što će biti i u Evropi, dajući joj mešavinu marokanske i španske kulture. To se  najbolje vidi u gastronomiji, maurskoj arhitekturi, ležernom tempu i toploj klimi. Upravo žbog toga je turisti i posećuju, jer nudi najbolje od oba sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -