18.7 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Vulkanski turizam sve popularniji uprkos upozorenjima

Etna je trenutno najaktivniji vulkan u Evropi, i jedan od najaktivnijih na svetu. Da li možete da ga posetite čak i sada, dok postoji realna opasnost od erupcije? Šta kažu stručnjaci, a šta vulkanofili, i koliko je ova vrsta turizma bezbedna?

Vulkan Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Evropi i gotovo je konstantno aktivan u poslednjoj deceniji. Poznat je u istoriji po dramatičnim erupcijama, nalazi se na ostrvu Sicilija, pored grada Katanija. Etna je danas “živi” dokaz i samo potvrđuje koliko je vulkanski turizam popularan.

Koliko često Etna eruptira?

Aktivnost Etne je u poslednjim godinama gotovo svakodnevna pojava. Erupcije mogu biti više puta u godini, pa čak i u mesecu. Etna je dospela na naslovnice 2021. godine kad je u razdoblju od šest meseci izbacila toliko vulkanskog materijala da je “porasla” u visinu za gotovo 30 metara.

Većinu vremena, eksplozije Etne klasifikovane su kao vulkanska aktivnost niskog nivoa. To uključuje oblake pepela, fontane lave i strombolijske eksplozije, blage eksplozije magme, navodi Euronews.

Upravo to turiste i prvlači, oni dolaze kako bi snimili ili slikali aktivnost vulkana. Njih privlači miris lave, zvukovi koji nastaju prilkom erupcije, kao i rizik od opasnosti. Pojavom pametnih telefona vulkanski turizam je definitivno dobio na popularnosti, a gde postoji bolje mesto za nego na Etni, najaktivnijem vulkanu na svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Go-Etna (@go_etna)

Da li je Etna sigurna za posetu?

Etna se smatra bezbednim vulkanom, većina erupcija ne ugrožava ni posetioce ni meštane koji žive u okolini. Najčešće je najveći problem vulkanski pepeo, koji privremeno zatvara aerodorom u Kataniji, kao što je to bio slučaj prošle nedelje.

Vulkan je pod konstantnim nadzorom. Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije ima sistem kamera, senzora, računara i ljudskih kontrola na licu mesta koji beleže i prenose potrese u realnom vremenu.

Poseta tokom erupcije je uzbudljivo iskustvo i neki vodiči organizuju obilaske noću, kako bi se mogli da se dive vatrenoj predstavi vulkana. Međutim, Etnu ne bi smeli nikako da podcenimo, posebno turisti koji žele da se na popnu na vulkanske padine.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Kako je vulkanska aktivnost uglavnom na niskom nivou, vulkan možete posetiti čak i tokom erupcije. Postoji dosta pešačkih ruta koje su daleko od vrha i kratera u kom se događaju eksplozije. Jedna od kompanija koje organizuju takve obilaske je i Go Etna, koja savetuje turiste da uvek idu u pratnji lokalnog vodiča ili agencije. Međutim, ako želite da se popnete na visinu od preko 2.900 metara, prisustvo stručnjaka ili vodiča je obavezno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -