18.7 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Novi koncept turizma u Istri

Istra je izuzetno posećena turistička destinacija u regionu, čiji je broj turističkih dolazaka i noćenja od početka ove godine bio zaista rekordan. Međutim, iako ova činjenica može delovati sjajno, ona u isto vreme može praviti veliki pritisak na samu destinaciju. To može ugroziti njene prirodne resurse, a o lokalnom stanovništvu da i ne govorimo

Istarska županija dosta dugo radi na održivom i ekološkom turizmu čiji je osnovni cilj da zaštiti prirodu i okolinu, ali da istovremeno i promoviše zdrave i održive aktivnosti. Sve aktivnosti, osim u ekonomskom smislu, doprinose i očuvanju kulturne baštine i tradicije. Na taj način se može brinuti i o domaćem stanovništvu ali takođe i o potrebama turista.

Održivi turizam se može i mora primeniti na razne oblike turizma poput elitnog, ali i masovnog. To je obavezno, bez obzira koje su destinacije u pitanju. Novi koncept turizma u Istri podrazumeva iskorišćavanje resursa koji već postoje, u pitanju su brojne neverovatne ruralne destinacije koje čekaju da budu otkrivene.

Novi smer u kom će se kretati turizam u Istri je pre svega održiv i odgovoran. Osnovni cilj i lokalnih vlasti ali i turističke organizacije je pre svega revitalizacija ruralnih područja Istre. Pre samo par decenija Istra je imala preko 300 napuštenih sela, a da je danas situacija potpuno drugačija.

Sela se obnavljaju, sade se vinogradi, vićnjaci i maslinjaci, a mlađa populacija koju čine uglavnom porodice upravljaju domaćinstvima. Ovakav slučaj je najprimetniji u središnjem delu Istre, koji je više od nekoliko decenija bio u potpunosti bez stanovnika i bez bilo kakve moderne infrastrukture.

Akcenat više neće biti samo na dobro poznatim destinacijama, koja su već afirmisane kao vrhunske turističke destinacije. Pula, Rovinj ili Poreč i dalje će biti posećeni, sad je fokus na unutrašnjosti i na malim mestima koja u poslednjim godinama dobijaju na popularnosti. Veliki hoteli ili skupi restorani su prošlost, sada je u modi što prirodnije i što intimnije, i što je moguće „lokalnije“.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Ovakva praksa je postala zaista dobar pokretač ne samo turizma, već kompletne ekonomije. Ona nudi odlične uslove za povratak na napuštena imanja ili sela, koja se uz određena ulaganja mogu pretvoriti u najluksuznija odmarališta. Imanja sada nude jedinstvenu i najbolju “robu”, to su zdravlje i mir. Održivo znači dobro, znači zdravo, a to su resursi koji nam uvek manjkaju.

Sada su najatraktivniji manji butik hoteli smešteni u selima ili vinogradima. Od sadržaja najinteresantnije su vinske ture ili gastronomska putovanja kroz domaćinstva. Pored toga, tu je i aktivan odmor koji podrazumeva šetnje ili vožnje bicikala kroz polja. Najbolji primer se može videti u malim slikovitim mestima kao što su Hum, Motovun, Pazin, Grožnjan ili Vodnjan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -