27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Dobri domaćini ni na nebu ni na zemlji

Jermeni su, kao i njihove komšije na Kavkazu iz Gruzije, dugo bili poznati po velikodušnosti prema strancima, što je rezultat istorijski važnog položaja zemlje na čuvenom Putu svile

Jermenija se nalazi u dolini nekada davno važne i svete planine Ararat, gde se prema predanju zaustavila Nojeva barka. Upravo tu je započeo život nakon gneva božjeg u formi masovnog potopa. Ova zemlja je kolevka civilizacije, i njeni gradovi su stariji od drevnog Rima, jer su vredni stanovnici započeli svoju istoriju pre više od 6.000 godina.

Bez obzira u kom se delu Jermenije nalazite, da li je u pitanju prestonica Jerevan ili grubi i oštri planinski vrhovi u unutrašnjosti, jedno je sigurno. Nalazite se u zanimljivoj i pre svega jako gostoprimljivoj i srdačnoj zemlji, gde će vas dočekati dobri domaćini ni na nebu ni na zemlji.

Tokom svoje istorije, Jermenija je doživela različite promene u teritorijalnom smislu zbog političkih i vojnih događaja. U 20. veku, posebno za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, Jermenija je bila pod uticajem Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Jermenija je postala nezavisna država.

Jermenija je poznata po svojoj kulturi, bogatoj istoriji i globalnim doprinosima u različitim sferama, uključujući religiju, književnost i nauku. Najpoznatija je možda po svojoj istoriji kao prva država koja je prihvatila hrišćanstvo kao službenu religiju. To se dogodilo prema zapisima u 4. veku.

I istorija i priroda

Iako je nepravedno zapostavljena od strane turista, jer se nalazi između daleko popularnije Turske i Gruzije, Jermeniju treba posetiti što pre, jer ona ima sve što je jednom putniku potrebno. Impresivna priroda ostaviće svakog bez daha, a gostoprimljivi Jermeni će vas dočekati kao svoje najrođenije.

Od turističkih atrakcija treba svakako izdvojiti glavni grad Jerevan, radi se o gradu sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. To je jedno od najstarijih trajno naseljenih mesta na planeti, ali takođe i grad sa neverovatnim prirodnim lepotama. Stenovito područje, puno ugašenih vulkana, prelepa jezera, gusta i bogata vegetacija pružiće puno lepih krajolika za sve prave ljubitelje prirode.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Jermenija je sigurna zemlja, stanovništvo je u velikoj meri samosvesno, poštuje tuđe i materijalno i duhovno, i nije dozvolilo vremenu da ga iskvari. Upravo to je i čini neverovatno zgodnom za posetu. Lepa reč i mala iznenađenja koja dočekuju turiste ispod moćnog Ararata neverovanto su iskustvo, posebno jer je tamo sve iskreno i od srca.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -