20.1 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Nema više čekanja u redu, Finska prva testira digitalne pasoše

Svi državljani Finske koji lete iz Helsinkija ka Velikoj Britaniji će moći od sada da imaju digitalni pasoš na svojim telefonima. Osnovni cilj uvođenja takve vrste servisa jeste maksimalno ubrzavanje procedura pri putovanjima i smanjivanje gužvni na graničnim puktovima

Finska granična kontrola prva u svetu testira digitalne pasoše, i navodi da su Digital Travel Credentials podjednako pouzdani kao i fizički, materijalni pasoši. Putnici na određenima letovima kompanije Finnair moći će da na graničnim kontrolama koriste Digital Travel Credentials (DTC) umesto da čekaju u redovima kakav je bio slulčaj do sada.

Kako funkcionišu digitalni pasoši?

Pilot projekat DTC otvoren je 28. avgusta za putnike na letovima avio-kompanije Finnair za London, Edinburg ili Mančester. Dostupan je samo državljanima Finske, a plan je da kasnije bude impementiran u svim zemljama EU.

Finska granična kontrola kaže da je to prvi put da će digitalni pasoš biti prihvaćen „u stvarnom okruženju granične kontrole“. Tvrde da će to iskustvo učiniti bržim i kvalitetnijim nego inače, navodi Euronews. Pasoš se na kontroli skenira, i celo iskustvo traje par sekundi, nakon čega nastavljate sa svojim putovanjem.

Putnici moraju da preuzmu aplikaciju FIN DTC Pilot za digitalne putne isprave sa Google Play Store ili Apple App Store servisa. Da bi mogli da je koriste, moraće da imaju neki aktivan oblik metode zaključavanja telefona. Najčešće u vidu PIN koda, otiska prsta ili ID lica, pre instaliranja same aplikacije.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Nakon instaliranja moraju da se prijave u policiji, zatim sledi standardna procedura prijave, kao i za običan pasoš. Svaki put kada putujete, morate da pošaljete svoje podatke putem aplikacije finskoj graničnoj policiji najkasnije do 4 sata pre leta, u tome je jedina razlika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -