26.1 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

U Primorsko-goranskom okrugu od januara do avgusta ostvaren jednak broj noćenja kao 2022. godine

U Primorsko-goranskom okrugu je od početka godine ostvareno 2,5 miliona dolazaka i 15,2 miliona noćenja, što je 3% više dolazaka i potpuno jednak broj noćenja kao 2022. godine

„Sa ostvarenih 15,2 miliona noćenja u 8 meseci dostigli smo 2022. godinu. Komercijalni smeštaj je na nivou 2022. kao i rekordne 2019. godine. Prošla godina bila je prva prava turistička godina nakon pandemije i očekivali smo da će ove godine uslediti oscilacije u kretanju turističkog prometa i povratak konkurencije. S obzirom na situaciju, raduje da smo ostvarili jako dobre rezultate u predsezoni koja jača iz godine u godinu, te je glavni deo turističke sezone ostao na nivou već izvrsnih prethodnih godina. Ako govorimo o celogodišnjem poslovanju destinacije i održivom razvoju, dobri rezultati u predsezoni i posezoni puno su nam važniji od eventualnog povećanja u avgustu kada je opterećenje na destinaciju ionako već iznimno visoko. Smer u kojem želimo ići je put održivog razvoja turizma što podrazumeva da u letnjim mesecima ne dolazi do još većeg pritiska na destinaciju i infrastrukturu“, pojašnjava Irena Peršić Živadinov

„Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima koji pokazuju da smo uspeli u pozicioniranju Primorsko-goranskog okruga kao celogodišnje destinacije koju rado posećuju gosti iz Evrope, ali i drugih delova sveta. Usmerenost na podizanje kvaliteta se isplatila jer smeštaj sa najvišim standardom beleži i najveću popunjenost. U odnosu na 2019. godinu, visoko kategorizirani objekti ostvarili su 40% više noćenja. Vrhunska gastronomija ovoga kraja, prirodne lepote, raznolikost kulturne baštine i mogućnosti boravka u prirodi, temelji su naše turističke ponude uz koju smo godinama uspešno razvijali i nove atrakcije za one koji žele više sadržaja u mestu svog odmora”, izjavio je župan Zlatko Komadina.

Najbrojniji gosti su i dalje gosti iz Nemačke koji su od januara do kraja avgusta ostvarili gotovo 4 miliona noćenja i 529.000 dolazaka što je 3% više noćenja i 5% više dolazaka u poređenju sa 2019. godinom. Tokom avgusta gosti iz Nemačke ostvarili su 5% više noćenja u odnosu na avgust 2019. godine. Iako ih u odnosu na avgust prošle godine ima nešto manje i dalje su to najbrojniji gosti iz regije. U poređenju sa prvih 8 meseci prošle godine, odlične rezultate i poraste u broju noćenja beleže gosti iz Mađarske (19% više), Poljske (3% više), Slovenije (2% više) i Hrvatske (2% više), dok su gosti iz Austrije ostvarili jednak broj noćenja kao 2022. godine.

Prema vrsti smeštaja, od januara do avgusta u porodičnom smeštaju ostvareno je 6,8 miliona noćenja što je na nivou 2022. ali i 2019. godine. Slede kampovi sa 3,3 miliona ostvarenih noćenja, što je jednako broju noćenja iz 2022. godine, ali 5% više u poređenju sa 2019. godinom. U hotelima je ostvareno 2,5 miliona noćenja što je 1% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smeštaj sa 4 i 5 zvezdica je i dalje najbolje popunjen, odnosno od početka godine u objektima sa 5 zvezdica ostvareno je 40% više noćenja u odnosu na 2019. i 2% više u odnosu na 2022. godinu. U objektima sa 4 zvezdice ostvareno je po 2% više noćenja u odnosu i na 2022. i 2019. godinu.

Najposjećenije regije u 8 meseci 2023. godine bile su: ostrvo Krk (5,3 miliona noćenja), Cresko-lošinjska ostrva (2,7 miliona noćenja), Crikveničko-vinodolska rivijera (2,6 miliona noćenja), ostrvo Rab (1,8 miliona noćenja) i Opatijska rivijera (1,6 miliona noćenja). A slede ih još Riječki prsten sa nešto više od 880.000 noćenja i Gorski kotar sa 109.000 noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -