24.3 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

I Halštat uvodu naplatu ulaska u grad

Austrijski grad koji izgleda baš kao mesto iz popularnog diznijevog crtanog filma ozbiljno razmatra uvođenje jedne nepopularne mere. Zbog velikog broja turista je život u naselju apsolutno nemoguć, pa su gradske vlasti odlučile da turistima uvedu naplatu ulaska u grad

Halštat je postao globalno poznat nakon što je njegova je zapanjujuća pozadina u austrijskim planinama inspirisala Diznijev film Frozen. To je dovelo milione turista u mali grad od 1.000 stanovnika, što je u potpunosti paralisalo funkcionisanje naselja.

Gradonačelnik Halštata je izjavio da stanovnici grada samo žele da ih svi puste na miru. Svake godine više od milion turista poseti ovu destinaciju, što automatski znači više desetina miliona selfija i fotografija. Upravo zbog toga su stanovnici protestvovali i tražili da se na neki način bar kompenzuje njihova muka, što opravdava naplatu ulaska u grad.

Zašto toliko ljudi posećuje Halštat?

Halštat se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Tradicionalne kuće smeštene su u dramatičnoj pozadini planina i bistrih voda Hallstätter See jezera, što je i glavni adut naselja.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Pre pandemije veliko broj turista je redovno dolazio u grad svake godine, a posebno je bio popularan među turistima iz Azije. Danas se turisti vraćaju, i Halštat se pridružuje sve većoj listi gradova koje je masovni turizam počeo da ozbiljno ugrožava.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -