9.6 C
Belgrade
subota, mart 2, 2024

Firenca donosi zakon o ograničavanju kratkoročnog najma nekretnina

Dok je Evropa i dalje opterećena prekomernim turizmom i kratkoročnim iznajmljivanjem smeštaja za turiste, gradovi širom kontinenta sve više razmišljaju o tome da zabrane takav vid turizma. Iako je to dosta profitabilno, izuzetno je štetno po lokalno stanovništvo koje turisti polako „istiskuju“ iz svojih domova

Firenca donosi zakon o ograničavanju kratkoročnog najma nekretnina za turiste, kako bi zaštitila svoje stanovnike. To je pre svega okrenuto ka zabrani poslovanja platforme Airbnb, a neće zaobići ni ostale servise koji se bave tim poslom.

Novi zakon, o kom će se glasati sledeće nedelje, treba da stupi na snagu do novembra meseca. On treba da zabrani iznajmljivanje nekretnina u istorijskom središtu grada, i to će se odnositi na sve nekretnine koje su registrovane za kratkoročni najam.

Izveštaj gradskog veća pokazuje da je 75% kratkoročnih najmova u Firenci koncentrisano na samo 5% teritorije. To je strogi gradski centar, rodno mesto renesanse. Bude li usvojen, zakon će zabraniti registraciju bilo kakve nove nekretnine za iznajmljivanje u središtu grada, navodi CNN.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Pored zabrane iznajmljivanja, zakon ima za cilj i da olakša poslovanje i vlasnicima stanova i kompanijama. Svim vlasnicima koji Airbnb nekretnine preregistruju za dugoročni stambeni najam biće smanjen porez na imovinu. Zakon neće biti retroaktivan, tako da svi koji su do sada registrovani će moći da posluju i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -