14.8 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Projekat Crveno more – luksuz i regenerativni turizam

Putnicima ponestaje novih mesta za otkrivanje, a destinacije koje su već poznate su preopterećene masovnim turizmom. Upravo zbog toga sve više zemalja sveta želi da ponudi nešto novo turistima, nešto još uvek neotkriveno, o čemu govori jedan pre svega ozbiljan poduhvat Saudijske Arabije

Luksuz i regenerativni turizam na Crvenom moru je nova akcija pokrenuta od strane Saudijske Arabije. Obala Crvenog mora te zemlje se proteže više od skoro 2.000 kilometara, od severne granice sa Jordanom u zalivu Aqaba do Jemena na krajnjem jugu. Najveći deo toga, van velikih gradova, je nerazvijena obala sa tirkiznom vodom, usamljenim ostrvima, netaknutim plažama i koralnim grebenima.

Projekat „Crveno more“ je regenerativna turistička destinacija koja se gradi uz severozapadnu obalu Saudijske Arabije, uz letovalište Amaala. Ovaj deo zemlje je ispunjen planinskim kanjonima, uspavanim vulkanima i ima mnogo kulturnih znamenitosti smeštenih duž drevnog trgovačkog puta. Upravo zbog toga smatraju da je to idealna destinacija za vrhunski luksuz.

Saudijska Arabija je predstavila svetu svoju viziju koju planira da sprovede u delo do 2030. godine. To se pre svega odnosi na revidiranje ekonomije, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i na sprovođenje socijalne reforme. Pored toga, u toku je sprovođenje niza ultraluksuznih planova, koji se odnose na podizanje ekološke svesti na obali Crvenog mora.

Kompanija zadužena za projekat je The Red Sea Development Company, čiji plan je osnivanje najinspirativnije i najposvećenije inicijative regenerativnog turizma na svetu. Ono što nosioci projekta podrazumevaju pod regeneracijom nije samo održivost, oni žele da destinaciju učine boljom nego što su je zatekli.

Regija Crvenog mora obuhvata 28.000 kvadratnih kilometara obale i 90 ostrva. Osnovni plan je uređenje obale i izgradnja luksuznih i održivih odmarališta, pre svega u okviru plana takozvane cirkularne ekonomije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arkitekt (@arkitektcom)

Prema planu, izgradiće se brojna odmarališta koja će nuditi mnoštvo mogućnosti za razvoj turizma, ali takođe drugih aktivnosti uključujući umetnost, kulturu i obrazovanje. Cela ideja je bazirana na moru, pustinji, dinama i planinama.

Projekat Crveno more

Projekat Crveno more, između gradova Umluj i Al-Wajh, podrazumeva obnovu 22 od 90 ostrva, a napajaće se 100% obnovljivom energijom. Očekuje se da će do 2030. godine biti izgrađeno ​​50 hotela sa 8.000 soba i do 1.000 stambenih objekata.

Ovaj projekat odnosiće se na održivost i ono što oni zovu „bosonogi luksuz“. To znači biti što više u kontaktu s kopnom, plažama, pustinjom i morem. Projekat je već u fazi sprovođenja, a plan je da implementacija bude bez nekog vremenskog ograničenja, vlasti Saudijske Arabije su odlučile da uzmu stvar u svoje ruke i da se pobrinu da njihova prirodna bogatstva budu jedinstvena.

Pored obale, predviđena je i izgradnja odmarališta u unutrašnjosti zemlje, kako bi maksimalno iskoristili sve mogućnosti koje nudi pustinja. U okviru plana, sva vozila biće ekološki napredna, i uključivaće korišćenje hidroaviona, brodova i vozila isključivo na električni pogon.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Regenerativni turizam je trenutno najpopularniji termin usmeren na odgovorno putovanje, očuvanje i unapređenje lokalne zajednice i okoline, kao i na ponudi  transformativnih iskustava za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -