18.5 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Mostar, Piran i Korčula među najlepšim malim gradovima Evrope

Kada je reč o odmoru u Evropi, veliki gradovi poput Rima i Barselone obično privlače svu pažnju. Međutim, između svih atrakcija i turista koji slikaju selfije, postoji nebrojeno šarmantnih gradića u Evropi gde ne postoje redovi i gužve. Uprkos svojoj maloj veličini, oni i dalje nude sjajnu arhitekturu i predivno prirodno okruženje, a o kvalitetu provedenog vremena da i ne govorimo

Evropa je prepuna malih gradova koji su kao iz bajke, sa prelepom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. Njih ne odlikuje samo to, oni imaju jedan poseban adut koji ih preporučuje putnicima da ih posete. Oni su još uvek ispod turističkih radara, i nisu opterećeni masovnim turizmom. upravo zbog toga, Mostar, Piran i Korčula su se našli među najlepšim malim gradovima Evrope.

Mostar

CNN navodi da je Mostar jedan od najprepoznatljivijih simbola Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Mostar je jedan od najboljih primera očuvane i autentične islamske arhitekture na Balkanu. U gradu ima puno zanimljivih istorijski znamenitosti i atraktivnih arhitektonskih građevina, a najveće blago Mostara jeste njegovo gostoljubivo i ljubazno stanovništvo.

Mostar
Photo: Pixabay/kupisliku

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Korčula

Od malih gradova koji su se izborili za plasman na CNN-ovoj listi najlepših iz našeg regiona nalazi se i Korčula. Za Korčulu, autori reportaže navode da je to je grad svetske klase, sa blještavo belim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena. Korčula je inače i najnaseljenije hrvatsko ostrvo. Interesantno je navesti da je ovo jedino veće ostrvo Hrvatskoj čiji je naziv ženskog roda.

Korčula Hrvatska
Photo: iStock

Piran

Piran su, navodi CNN, oformili Mlečani, koji su ga osvojili 1283. godine. Za Piran kažu da je mini Venecija, grad sa neverovatnom arhitekturom i tradicijom. Gradom dominira zvonik, centralno mesto zauzima Tartinijev trg a u malenoj luci su usidreni ribarskim brodići i čamci.

U Piranu nema previše hotela, a često su i pomalo skriveni i vrlo ukusno uklopljeni u ambijent grada. Magična privlačnost Pirana leži u tome da čak i u vrhuncu sezone možete da se družite sa lokalcima kojima turizam i ugostiteljstvo nisu posao, već rutina i poseban način života.

Portorož i Piran
Photo: iStock

Među najlepšim ostalim gradovima tu su Reine iz Norveške, Regencos iz Španije, Tarnov iz Poljske. Tu je još i Kenmare iz Irske, Giethoorn iz Holandije i Guinmaraes iz Portugala. Na listi se nalaze još i Roscoff iz Francuske, Anghiari iz Italije, Nafplio iz Grčke, Mazara del Vallo iz Sicilije, Covelly iz Britanije i Dinkelsbuhl iz Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -