15.9 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Kruja, srce i duša albanske kulture

Kruja je savršena destinacija za putnike koji žele da dožive autentičnu kulturu i istoriju Albanije. Grad se nalazi na samo sat vožnje udaljenosti od Tirane, i odličan je izbor za jednodnevne izlete. Ukoliko se nađete u blizini, nemojte propustiti da ga posetite, jer ima jako puno sadržaja koje može da ponudi radoznalim turistima

Kruja se nalazi nedaleko od Tirane, na severu Albanije. To je grad koji se po mnogo čemu razlikuje od modernog i užurbanog glavnog grada ove zemlje, što i jeste njegov najjači adut. Tu vladaju neki drugi zakoni i vrednosti, a osnova svega je tradicija.

Kruja (Krujë) je stari grad koji datira još iz srednjeg veka, kada je i bila glavni grad tadašnjeg regiona. Kruja je poznata po izuzetno bogatoj istoriji i kulturnom značaju, pre svega kao rodno mesto Gjergja Kastriotija, poznatog kao Skenderbeg. Skenderbeg je bio albanski plemić i vojni vođa koji je predvodio pobunu protiv Osmanlija, što mu je donelo status nacionalnog heroja Albanije.

Kruja je takođe i ime tvrđave na brdu koja je bila Skenderbegovo utvrđenje tokom njegove borbe protiv Osmanlija. Tvrđava je glavna istorijska atrakcija u gradu, i nudi panoramski pogled na okolinu. Danas je pretvorena je u muzej koji je posvećen Skenderbegu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Grad takođe ima staro gradsko jezgro poznato kao „Stari Bazar“ ili „Bazar Kruje“. Ovde se mogu pronaći prodavnice i tezge koje prodaju razne suvenire, ručne radove i zanatske proizvode. Pored toga, tu su između uskih uličica skriveni ljupki mali kafići i restorani sa lokalnim specijalitetima.

Kruja je okružena slikovitim pejzažima, a istoimeni obližnji planinski masiv pruža brojne mogućnosti za planinarenje i prelepe poglede. Grad je takođe blizu Nacionalnog parka Dajti, popularne destinacije za aktivnosti na otvorenom i uživanje u prirodi.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Kruju treba posetiti najviše zbog gostoljubivih i srdačnih meštana, koji rado dočekuju goste kako bi sa njima podelili lokalne priče i zanimljivosti. Ovaj grad je duboko povezan sa istorijom i identitetom Albanije, što ga čini izuzetno važnom destinacijom za sve putnike koji žele da istraže prošlost zemlje i dožive njenu kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -