21.4 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Šta imaju zajedničko Drakula i dvorac Forhenštajn?

Dvorac Forhenštajn u Austriji je jedno od retkih mesta gde postoji originalni prikaz čuvenog Vlada Tepeša, odnosno Drakule, i to u prirodnoj veličini. Upravo zbog toga sve više turista posećuje dvorac Forhenštajn, kako bi ponovo mogli da otkriju mit kako je Vlad od nabijača postao najpoznatiji sadržaj i simbol Rumunije

U poslednjim godinama dvorac Forhenštajn (Forchtenstein) je postao poznata i tražena turistička destinacija u Austriji. Nalazi se u najmlađoj i najjužnijoj austrijskoj pokrajini sa više od 300 sunčanih dana, i u njemu se između ostalog nalazi jedan zanimljiv sadržaj koji povezuje možda i najčuvenijeg Rumuna na svetu i Austriju. Šta to imaju zajedničko Drakula i dvorac Forhenštajn?

Dvorac Forhenštajn je jedino utvrđenje u regionu koja nikada nije osvojeno tokom Turskih ratova. Dvorac je služio kao riznica knezova Esterházy, gde je čuvana sva njihova dragocena imovina. Ta se zbirka porodičnog blaga se i danas može videti u njemu.

Posebnu pažnju turista privlači portret Vlada III Tepeša, poznatijeg kao grof Drakula, i to u prirodnoj veličini. Vlad III Drakula, poznat i kao Vlad Nabijač, bio je vojvoda Vlaške, današnje Rumunije. Njegovi okrutni metodi kažnjavanja neprijatelja stekli su zao glas u Evropi u 15. veku. U mnogim akademskim krugovima pretpostavlja se da je roman „Drakula” Brama Stokera inspirisan baš njim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESTERHAZY (@esterhazy.at)

Upravo zbog portreta sve više turista dolazi u posetu dvorcu Forhenštajnu. Njima su organizovane turističke ture obilaska dvorca pod imenom “Drakulade”, posebno osmišljene za porodice sa decom. Ove ture omogućavaju posetiocima da se preko kostima i strašnih priča bolje upoznaju sa legendom.

Obilazak počinje tako što roditelji oblače svoju decu u tematske kostime. Nakon toga, posetioci obilaze dvorac osvetljen samo bakljama koje stvaraju jezivu atmosferu koja podseća na doba Drakule, dok na svom putešestviju slušaju priče o moćnom Vladu.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

“Drakulade” u dvorcu Forhenštajnu nude jedinstvenu priliku za istraživanje složene istorije Vlada Tepeša, odvajajući činjenice od fikcije dok učesnici uranjaju u noć jezive zabave i istoriskih otkrića.

Odeveni u crni lepršavi plašt i naoružani bakljom i belim lukom posetioci kreću na jedinstveni lov na vampire. Prateći tragove zanimljivih legendi i priča, posetici imaju prliku da upoznaju delove tvrđave koji su inače zatvoreni za javnost. Obilazak traje oko 90 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -