6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

La Nucia, reciklažom do manjeg poreza i zdravijeg života

Ovaj grad se nalazi na samo 10 kilometara udaljenosti od turističke zvezde Benidorma, od komšije od kog se ne bi mogao više razlikovati. Dok u jednom cveta turizam, u drugom cveta život, cveće i svest o očuvanju planete

Španski gradić La Nucia je smešten u slikovitoj dolini ispunjenoj voćnjacima i borovom šumom, zaklonjen planinskim masivom Sierra of Aitana. Osim toga što nudi veliki broj aktivnosti kako u unutrašnjosti tako i u obalnoj regiji Marina Baixa, La Nucia već nekoliko decenija prati strogu politiku održivosti, osvojivši čak tri nagrade Architizer za svoju ekološku arhitekturu.

U njegovo održivo delovanje u velikoj meri su uključeni i stanovnici grada, koji aktivno rade i poštuju svoj grad i okolinu. Punjenje električnih automobila besplatno je za sve, dok stanovnici recikliraju što više moguće, jer na taj način plaćaju manji poreza.

Održiva transformacija podrazumevala je neke od drastičnih mera, prvi korak je bio uklanjanje saobraćaja iz centra grada. Nakon toga, sledilo je pravljenje zelenih površina, kako bi grad bio što zeleniji. Osim toga, sve kuće i zgrade su napravljene po strogom ekološkom standardu, štede energiju i čuvaju okolinu.

Pristup zidanju i održavanju je značio revidiranje metodologije održivosti, što je podrazumevalo upotrebljavanje i rehabilitovanje svega što je izgrađeno u prošlosti. Sve je ponovo upotrebljeno, svaki materijal je našao novu namenu, što je ujedno i smanjilo troškove. U početku jeste skuplje, ali je s vremenom ekonomski mnogo isplativije, navode gradske vlasti.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

La Nucia zbog svega toga ima više stranaca nego domaćeg stanovištva, zbog svojih održivih uverenja i zelenih ulaganja grad se utrostručio od 2001. godine. Grad je prepoznat kao moderan i ekolološki grad budućnosti koji ima svetlu budućnost pred sobom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -