6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

Francusko skijalište se trajno zatvara zbog nedostatka snega

Zima dolazi, a za još jedno skijalište u Francuskoj to znači suočavanje sa realnošću. Sve viša temperatura globalno utiče već godinama na sve zimske centre. Snega nema, a nema ni zimskog odmora, što znači da nema ni uslova za opstanak destinacija koje su godinama važile za vrhunske zimske destinacije

La Sambuy, grad sa skijalištem u blizini Mon Blana u francuskim Alpima, odlučio je da demontira svoje žičare jer je zbog globalnog otopljavanja skijaška sezona smanjena na samo nekoliko nedelja. To znači da im više nije isplativo da ih održavaju u funkciji, jer nema uslova za to. Ovo je samo još jedno francusko skijalište u nizu koje se trajno zatvara zbog nedostatka snega.

La Sambuy je godinama bila destinacija za porodične odmore. Pre svega, to je prelepa planina sa predivnim pogledom na dolinu i jezero. Ovo skijalište je za razliku od velikih resorta zadržalo svoj autentični i prirodni izgled. Godinama su upravo tu dolazili brojni turisti na zimske odmore, skijanje i ostale aktivnosti na snegu. To se u poslednim godinama na veliku žalost promenilo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baillou Deborah (@moutainsgirl.love)

Nekada je bilo snega praktično od decembra do proleća, kraja marta, navode iz resorta. Međutim, vremenske prilike su se promenile, pa ga sad ima samo par nedelja, i to već nekoliko godina unazad. Staze su ostale bez snega, što je prouzrokovalo velike novčane gubitke, navodi CNN.

Iako je godinama bilo popularno za porodične odmore, sa nizom skijaških staza od ozbiljnih „crnih“ do početničkih „zelenih“, to više nije tako. Sneg sa staza je nestao, pojavilo se kamenje i zemlja.

Ovog leta je gradsko veće donelo odluku o zatvaranju skijališa kojim upravlja od 2016. godine. Čitava skijaška infrastruktura bi trebalo da bude demontirana što je pre moguće, čak i pre prvog snega, ukoliko ga uopšte i bude.

Ovo nije jedini takav slučaj u Francuskoj, sve više destinacija se suočava sa vremenskim neprilikama, pa su gotovo svi primorani da se prilagođavaju novonastalim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -