15.7 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Kako se Alpi prilagođavaju novim klimatskim uslovima?

Sve je više zimskih planinskih centara širom Evrope koji se praktično “tope” usled klimatskih promena. Takav slučaj nije zaobišao ni Francusku, ni jedan od njihovih najpoznatijih ski centara. Kako oni vide budućnost, i kako menjaju svoju turističku ponudu da bi očuvali planinu i našli rešenje ovog problema?

Ski centar Šamoni (Chamonix) u Francuskoj je poznat po tome što su u njemu održane prve zimske olimpijske igre 1924. godine. Nažalost, poznat je i po tome što će skijanje tamo biti nemoguće za 30 godina zbog globalnog zagrevanja. Alpi, ne samo u Francuskoj, već i ostalim delovima Evrope, moraju da se prilagođavaju ne samo vremenu, već i turistima koji su navikli na planine koje su prekrivene snegom.

Smešten u francuskim Alpima u podnožju Mon Blana, kultni ski centar Šamoni se suočava sa globalnim zagrevanjem. Promene vremena su „podstakle“ ljude koji se bave turizmom da se prilagode promenljivim uslovima i da na novi način promovišu lokalnu kulturu.

Šamoni je pionir kada je u pitanju planinska i alpska kultura. Poznato je širom sveta po svojim glečerima i kao rodno mesto planinarenja u 18. veku. Danas, kao i sva planinska odmarališta, Šamoni mora da se suoči sa klimatskim promenama i njihovim posledicama. Glečer Montever Mer de Glas, koji je jedna od glavnih atrakcija ovog područja, topi se velikom brzinom. Stručnjaci kažu da će područje za skijanje biti dostupno još najviše 3 decenija, a možda i manje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMANDA & CAMILLE (@1duvetpour2)

Tema od pre 25 godina

Međutim, klimatske promene nisu novost za turističke radnike i meštane iz ovog mesta. Oni su, hteli to ili ne, morali da se prilagode svim prilikama. Oni su već nekoliko godina posvećeni ne samo turizmu, oni su posvećeni istraživanju planine sa ciljem očuvanjem životne sredine. Postoji puno aktivnosti koje se praktikuju već nekoliko godina kako bi se unapredila turistička ponuda kraja.

Adaptacija

Za sada su započeli veliki radovi na lokaciji, koja trenutno privlači 350.000 posetilaca godišnje, ali je potrebna transformacija zbog promena koje su izazvale klimatske promene.

Cilj je održavanje u životu kultne lokacije Montenvers sa dvostrukom svrhom. Moraju se obezbediti atraktivnosti na ovom jedinstvenom mestu uz podizanje svesti o njegovoj ranjivosti na klimatske promene. Obnova turističkog nasleđa, uključujući istorijski hotel i crveni voz, uz nadogradnju i očuvanje glečera, ali i žičare, deo je planova. Projekat ima za cilj da sačuva i unapredi sećanje na ovo mesto, uz informisanje i edukaciju posetilaca o uticaju klimatskih promena.

Pored toga, svi sadržaju se prilagođavaju toplijem vremenu, što samo potvrđuje fleksibilnost turističkih radnika. Međutim, iako promocija turizma i očuvanje životne sredine može izgledati kao složen čin, zaposleni u ski centru Šamoni su spremni da istraže alternativne aktivnosti. Neka skijaški centri su već uveliko prilagodili svoje sadržaje klimatskim promenama, a primere kako su to uradili možete pronaći na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -