21.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Istorijski šarm i mistika ostrva Mljet

U istoriji su se pominjala razna imena ovog ostrva. Ogigos, Ogigija, Malta, Melita, ili danas Mljet… Ovaj mistični deo jadranske obale nastao je na mitovima, o njemu su pričane legende, i tu su se dešavale razne stvari. Poznat je po po pričama o Odiseju, brodolomu apostola Sv. Pavla, Rimljanima ili Ilirima, ali takođe i po maslinjacima, čistom moru i divljoj prirodi

Mljet se nalazi u Jadranskom moru u Hrvatskoj. Poznato je po svojoj prirodnoj lepoti, bujnoj vegetaciji i dva slana jezera, Malom i Velikom jezeru. Ostrvo takođe obuhvata Nacionalni park Mljet, koji zauzima značajan deo ostrva i uključuje jezera i okolne oblasti.

Prema jednoj legendi, upravo je Ogigija mitsko ostrvo na kojem je starogrčki junak Odisej doževio brodolom. Ludo zaljubljena boginja lepote Kalipsa je sedam godina držala Odiseja katvorenog u pećini, sve dok ga Zevs nije oslobodio.

Druga kaže da je upravo tu Sveti Pavle doživeo brodolom, i da ga je za ruku ujela zmija. Kasnije je to protumačeno pogrešno, navodno je to bilo na Malti, koja u to vreme nije bila poznata po zmijama. Pravi odgovor verovatno nikad nećemo saznati.

Ostrvo Mljet je danas izuzetno popularna destinacija za turiste koji traže mirno i slikovito okruženje. Posetioci mogu istraživati jezera iznajmljivanjem kajaka ili malih čamaca, kao i planinariti i voziti bicikle stazama parka. Dodatno, na malom ostrvcetu unutar Velikog jezera nalazi se benediktinski manastir iz 12. veka.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Na ovom ostrvu i okolini popularne su i brojne pešačke staze koje privlače planinare i bicikliste. Za ljubitelje istorije, tu je i gradić Polače sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem.

Mljet je savršeno mesto za sve putnike željne aktivnog odmora, bilo da se radi o istraživanju Nacionalnog parka, kupanju, vožnji kajakom ili brojnim obeleženim pešačkim i biciklističkim stazama. Pored toga, turiste najviše oduševljava istorijski šarm ovog područja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -