14.7 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Iris, nova norveška vizija ugostiteljstva

Ovaj restoran je dokaz da ugostiteljstvo ne zna za granice, i da je samo pitanje šta nas sledeće očekuje. Interesantno je da iskustvo počinje daleko od samog restorana, u obližnjeg gradiću, odakle se brodom plovi do njega, jer restoran pluta na pučini

U zapadnom delu Norveške, na fjordu Hardanger, nalazi se restoran Iris. Do samog restorana se dolazi brodom iz obližnjeg grada Rosendala, gde goste dočekuje dobrodošlica u obliku malih zalogaja kod šefice Anike Madsen na ostrvu Snilstveitoj.

Brodić nakon nekog vremena vožnje pristaje na nešto što podseća na leteći tanjir, odnosno nešto iz budućnosti. Plutajuća umetničko-ugostiteljska forma, odnosno Salmon Eye, Oko lososa u prevodu, je kao međustanica do restorana, gde večera započinje nesvakidašnjim iskustvom. Gosti tada dobijaju degustacijski meni sa pogledom na predivan fjord i prirodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salmon Eye (@salmoneye)

Šta meni sadrži tačno je još uvek tajna, ali se za sada zna da celo iskustvo traje šest sati. Sve namirnice su iz okoline, sve su održive i dolaze sa lokalnih farmi ili prirode. Ovo iskustvo košta po osobi oko 400 evra, ne računajući pića koja se dodatno naplaćuju.

Međutim, restoran Iris neće služiti sve goste. Zbog svog menija kog prilagođava godišnjim dobima, u njemu neće biti mesta za ljude sa alergijama na određene proizvode, kao i za vegane i vegetarijance.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Salmon Eye, deo restorana Iris, je najveća je plutajuća umetnička platforma na svetu, a finansirala ga je Eide fjordbruk, održiva ribarnica koja se bavi uzgojem lososa. Ova platforma je visoka preko 14 metara i prostire se na četiri nivoa, od kojih se neki nalaze ispod površine mora.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -