17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Najbolji grad za život u 2023. godini

Britanski časopis The Economist je rangirao ukupno 173 grada na svetu kako bi napravio konačnu listu koji su to najkvalitetniji gradovi za život u ovoj godini

Lista koju sastavlja časopis The Economist svake godine ima zadatak da da odgovor na pitanje koji je najbolji grad za život protekloj godini. Najbolji grad za život u 2023. godini je ponovo Beč.

Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, zdravstveni sistem, obrazovanje, kultura i infrastruktura. Tu su takođe i socijalna bezbednost, politička stabilnost i niska stopa kriminala. Interesantno je navesti da se rangiraju uslovi u 173 grada, a u poslednjim godinama se situacija globalno popravila, imajući u vidu pandmiju koja je za nama.

Beč je, prema pisanju časopisa The Economist, po treći put u poslednjih pet godina došao na prvo mesto najboljih gradova u Evropi. Bečlije imaju jedan sasvim zgodan termin, lebenskunst. To je umeće dobrog življenja, a Beč je sa svojim restoranima i muzejima zaista savršeno mesto za „vežbanje“ umetnosti. Ovaj grad nudi obilje mogućnosti za kulturu i zabavu, kao i dobru infrastrukturu i opštu stabilnost.

Beč ima 99.1 od 100 mogućih bodova, što ga stavlja odmah ispred Kopenhagena. Melburn i i Sidnej se nalaze na trećem mestu, odnosno četvrtom liste na kojoj zaista dominiraju australijski gradovi.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje su svakako stopa kriminala i složena gradska infrastruktura. Ti kriterijumi negativno utiču na život u svakom smislu. Upravo to je neke veće gradove poput Londona, Njujorka i Pariza stavilo na loše pozicije na listi, iako su poznati po svojim atraktivnim kulturnim i društvenim aktivnostima.

Na samom kraju liste se ponovo nalazi Damask iz Sirije, u kome građanski rat traje već deset godina. Pored Sirije, tu se nalaze i gradovi iz Rusije i Ukrajine, zbog očiglednih razloga. Takođe, tu je i Tripoli, Lagos, Karači i Harare.

Lista najboljih gradova za život izgleda ovako:

  1. Beč, Austrija
  2. Kopenhagen, Danska
  3. Melburn, Australija
  4. Sidnej, Australija
  5. Vankuver, Kanada
  6. Zürich Švajcarska
  7. Kalgari, Kanada / Ženeva, Švajcarska
  8. Toronto, Kanada
  9. Osaka, Japan / Oklend, Novi Zeland

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -