9.6 C
Belgrade
subota, mart 2, 2024

Datça – predivno tursko poluostrvo zaboravljeno u vremenu

Ova interesantna destinacija u Turskoj nije toliko poznata turistima. Sa netaknutim prirodnim i divljim krajolikom, šumovitim zalivima i kristalno čistim morem, Datça deluje kao svet daleko udaljen od ostalih turističkih gradova ovog popularnog dela Mediterana

Datça je predivna destinacija za odmor u Turskoj. Smeštena je u istoimenom okrugu pokrajine Muğla u jugozapadnoj Turskoj i nalazi se na obali Egejskog mora. Osim predivne prirode, tamo postoje i po brojni kulturino-istorijski sadržaji.

Datça je poznata pre svega po svojim prelepim plažama, čistom moru i prirodnim pejzažima. Najpoznatije plaže su Palamutbükü, Ovabükü i Kargı Bay, koje posetiocima nude opuštanje i uživanje u divnom moru. Istoimeno naselje je podignuto na poluostrvu, koje je sa svih strana okruženo morem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aygün BAĞ (@aygunbag)

Poluostrvo je uglavnom nenaseljeno i divlje, vrlo različito od obližnjih destinacija Marmarisa i Bodruma. Strogi zakoni o gradnji zaštitili su poluostrvo od velikih turističkih projekata, ostavljajući naselje, smešteno otprilike na sredini poluostrva, da živi u prošlosti. Grad je poznat i po istorijskim ruševinama iz antičkog doba, stari grad Knidos je jedno od najpoznatijih drevnih naselja.

Luka Datça je epicentar lokalnog života. Lokalni riblji restorani se nižu obalom, dok malene radnje sa lokalnom robom i moderni kafići ispunjavaju sporedne ulice koje se protežu gore-dolje brdovitim rezidencijalnim krajolikom. Posebno su ukusni sveži plodovi mora, jela sa maslinovim uljem i tradicionalni specijaliteti koji se ovde sa zadovoljstvom naručuju. Iza se luke nalazi devet malih sela rasutih po poluostrvu.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Datça je idealna destinacija za turiste koji žele tih i miran odmor. To je mesto gde možete uživati ​​u prirodi, daleko od turističkog haosa, i jedno od retkih mesta gde gde možete otkriti egejski krajolik koji vekovima nije bio narušen. Do njega se najbolje stiže trajektom iz Bodruma ili automobilom i autobusom iz Marmarisa. Obe varijante su izuzetno zgodne za jednodnevni izlet, jer putovanja traju oko sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -