U prostorijama Turističke organizacija Srbije 21. septembra održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena „5 Star Dinner“, jedinstveni humanitarni događaj u okviru drugog Belgrade Restaurant Show-a. Sav prihod od večere koja se održava 28. septembra u hotelu Square Nine biće upućen Svratištu za decu koje radi u okviru Centra za integraciju mladih. Na konferenciji su govorili Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino koji organizuje Belgrade Restaurant Show i 5 Star Dinner, Nina Medić iz Centra za integraciju mladih, Mira Šemić, urednica gastronomskog vodiča Gault & Millau za Srbiju, a koji je ove godine partner večere 5 Star Dinner i šef David Šimunić iz restorana The Square, domaćina večere.
U sredu, 27. septembra počeće drugi Belgrade Restaurant Show, gastronomska manifestacija tokom koje će u odabranim beogradskim restoranima moći da se uživa u hrani po cenama nižim za najmanje 30 odsto. Šefovi ovih restorana pripremili su posebne menije za ovu priliku, a ove godine u manifestaciji učestvuje sedamdeset restorana. Među njima su street food mesta, restorani nacionalne kuhinje, potom oni u kojima se sprema hrana iz različitih svetskih gastronomskih tradicija, bistroi, vinski barovi, picerije i oaze visoke gastronomije. Svi meniji, zajedno sa detaljima i kontakt podacima restorana koji su uzeli učešće u Belgrade Restaurant Show, dostupni su na zvaničnom veb sajtu manifestacije.
U okviru Belgrade Restaurant Show-a održaće se i veliki gastronomski događaj
humanitarne prirode, 5 Star Dinner. Ova večera za 100 zvanica zakazana je za 28.
septembar. Petorica izuzetnih šefova, u fine dining restoranu The Square koji radi
u okviru hotela Square Nine, predstaviće se autorskim jelima specijalno kreiranim
za ovu priliku, a ceo prihod biće doniran Svratištu za decu ulice kojim rukovodi
beogradski Centar za integraciju mladih. Ove godine, goste očekuju kreacije šefova
Davida Šimunića, Filipa Ćirića, Nikole Stojakovića, Marka Aćimovića i Milana
Lekića, koji će predstaviti restorane iz kojih dolaze i ponuditi gostima izuzetan
degustacioni meni.
Uz izvrsna jela služiće se i neka od najboljih srpskih vina: nakon aperitiva
spremljenog sa jedinstvenim kraft džinom iz vinske kuće Matijašević, gosti će
degustirati vina kuća Zvonko Bogdan, Aleksić, Matijašević, Šapat, Vinčić, Matalj,
Čokot, Erdevik i Fruškogorski vinogradi i upotpuniti iskustvo premijernom
degustacijom četrnaestogodišnje šljivovice iz destilerije Zarić. Večera se realizuje uz podršku gastronomskog vodiča Gault & Millau Srbija, našeg izdanja poznate „žute knjige“.
Dva dana nakon večere 5 Star Dinner, 30. septembra, u okviru drugog Belgrade
Restaurant Show-a biće održana i Prva beogradska gastronomska konferencija. U
hotelu Metropol Palace u Beogradu govoriće neka od najpoznatijih imena među
restoraterima i gastronomima naše zemlje. Krsto Radović, poslastičar i osnivač
poslastičarnice Mandarina Cake Shop zajedno sa Jasminom Vukašinović iz
novosadskog restorana fine kuhinje Jasmin a Maslina i Stevanom Beljićem,
kuvarom iz Koordinata Street-a, popularnog street food projekta sa Zemunske
pijace, govoriće o budućnosti gastronomije i restoraterstva u Srbiji. Šta se dešava
sa fine dining-om u Beogradu i hoće li krajem godine konačno zasijati famozna
Mišlenova zvezda, odgovoriće Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta
i vlasnik restorana Iva i Tisa.
Na panelu pod nazivom Fine & Online pridružiće im se i dva online znalca – Pavle
Branković Paqito, najpoznatiji food influenser i Slobodan Radeta, osnivač poznate
beogradske škole kuvanja „Il Primo“ i popularnog podkasta Umami šegrt. Kako je bilo
nekad, a kako je sad u beogradskim kafanama pokušaće da objasne iskusni
ugostitelj stare škole Jovan Mrđenović, vlasnik restorana Tabor, kao i Srđan
Stojanović, ugostitelj koji je uspeo da ponovo oživi staru kafanu Suvobor. Kroz
poslednji panel pod nazivom „A taste of home“ goste će voditi Tijana Žunić,
kreatorka najomiljenijeg putera među ugostiteljima, Žuna maslaca, Srba Jovanović,
osnivač Balkanskog festivala sira, Momčilo Đurđić, brend ambasador pirotske
gastronomije i čuvene peglane kobasice.
Jednodnevna gastro konferencija počinje u 11 i traje do 17 časova i ograničena je
na 100 posetilaca. Rezervacija mesta je obavezna, a cena celodnevne ulaznice je
4.500 dinara. Cena za pojedinačne panele je 1.500 dinara.
Manifestaciju Belgrade Restaurant Show podržala je kompanija Telekom Srbija.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.