3.8 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Krune kralja Milutina i despota Stefana na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Kini

Na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u gradu Čengdu, u kinskoj provinciji Sečuan, od 12. do 16. oktobra biće predstavljene rekonstrukcije kruna kralja Milutina Nemanjića i despota Stefana Lazarevića.  Projekat izrade rekonstrukcija kruna će, na poziv organizatora Festivala, u posebnom delu posvećenom srebrnom filigranu predstaviti dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, i filigranista Goran Ristović Pokimica

Krune su ručno rađene starim tehnikama (valjanja, isecanja, kovanja, tordiranja, granulacije, gravure, filigrana, nitovanja, lotovanja, poliranja, pozlate, obrade kamena i fasovanja) na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka, a u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Rekonstrukcija krune kralja Milutina, težine gotovo 1.600 grama, izrađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz Crkve Sv. Joakima i Ane pri manastiru Studenica, od pozlaćenog srebra sa tzv. perpendulijama – niskama bisera i dragog kamenja sa strane, raskošno je dekorisana rubinima, safirima, ametistima, lapis lazulijama i slatkovodnim biserima, i na vrhu ima ljubičasti ametist.

Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića izrađena je po ugledu na fresku iz Crkve Sv. Trojice pri manastiru Manasija, od pozlaćenog srebra, dekorisana je rubinima, safirima, ametistima, obsidijanima, akvamarinima, morskim staklom, granatima, turmalinima i slatkovodnim biserima, a teži gotovo 1.500 grama.

Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine održava se svake druge godine u cilju promocije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i razmene iskustava među učesnicima, a podržan je od strane Ministarstva kulture i turizma NR Kine, Narodne vlade provincije Sečuan, UNESKO-a i Kineske nacionalne komisije za UNESKO.

Festival obuhvata međunarodne forume, izložbe, takmičenja i performanse i od osnivanja 2007. godine, okupio je više od četiri hiljade predstavnika iz 465 zemalja i organizacija, 40.000 domaćih predstavnika i više od 20 miliona turista i domaćih posetilaca.

Rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana na inicijativu Muzeja izradio je filigranista Goran Ristović Pokimica u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije, a za potrebe buduće stalne postavke Muzeja. Zainteresovani građani mogu ih videti na aktuelnoj izložbi „Čekajući stalnu postavku“ u Istorijskom muzeju Srbije, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -