18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Wieliczka, najluksuzniji rudnik na svetu

Grandiozne komore isklesane kamenoj soli, fantastična podzemna slana jezera, veličanstvene drvene konstrukcije i jedinstvene skulpture čine jedan sasvim nestvaran svet. Na skoro 3 kilometra raznih hodnika, na 350 metara ispod nivoa mora, nalazi se jedan poseban rudnik koji je u poslednjim godinama postao izuzetno popularan kod turista

Rudnik Wieliczka, poznat kao „Wieliczka Rudnik Soli“ na poljskom, jedan je od najstarijih i najpoznatijih rudnika soli na svetu. Nalazi se u istoimenom gradu, nedaleko od Krakova. Do sada je prema zvaničnim podacima rudnik posetilo skoro 45 miiona posetilaca, a taj broj i dalje raste.

Ovaj rudnik soli ima bogatu istoriju koja seže unazad do 13. veka i bio je u funkciji tokom nekoliko vekova sve dok nije zatvoren kao komercijalni rudnik 1996. godine. Danas je popularna turistička atrakcija i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Rudnik soli je najpoznatiji po svojim izvanrednim podzemnim dvoranama, tunelima i kapelama, a sve to je izgrađeno od soli. Posetioci mogu istraživati dubine rudnika i videti složene skulpture, slana jezera i lustere od soli koji su stvarani vekovima od strane rudara. Jedna od najpoznatijih atrakcija u rudniku soli je Kapela svete Kraljice, predivna podzemna crkva.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Rudnik takođe sadrži muzej koji pruža uvid u istoriju soli i život rudara u prošlosti. To je jedinstvena kombinacija prirodnih čuda, istorijskog značaja i umetničke veštine, što ga čini nezaobilaznom destinacijom za turiste u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -